3min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De Sony Xperia ZR voelt -ondanks het gebruik van plastic- aan als een degelijk product. Dat komt doordat de materialen die gebruikt zijn gewoon een goed gevoel aan je vingertoppen geven. Degene met oog voor detail zal overigens wel opmerken dat de zijdes van de Xperia ZR zijn ingelegd met metalen plaatjes. Dat valt dus bijna niet op, maar als je het eenmaal ziet geeft het toch een premium-gevoel.

De display wordt beschermd door breuk- en krasvrij glas, maar dus niet door het alom bekende en geroemde Gorilla Glass. Dat hoeft niet per definitie een nadeel te zijn, maar bij Gorilla Glass weten we nou eenmaal waar we aan toe zijn. Als je druk op het scherm zet, is wel te zien dat het onderliggende paneel enigszins gaat vlekken, maar het is echt heel lichtjes. Ik zie hier geen beren op de weg. Ook als je de Xperia ZR probeert te buigen, valt op dat dit een stevig toestel is. De behuizing geeft maar weinig mee en dat is alleen maar goed met het oog op de robuustheid.

De knoppen zijn zeer degelijk in de behuizing verwerkt en ook de klepjes voelen goed aan. Ik ben persoonlijk geen fan van deze vorm van bescherming, maar bij een waterdicht toestel is dat nou eenmaal een must en in dit geval dus ook degelijk uitgevoerd.


Hardware


Sony heeft de Xperia ZR uitgerust met dezelfde chipset als de Xperia Z en dus kunnen we in de basis ongeveer dezelfde prestaties verwachten, zou je van tevoren kunnen stellen. Er is gebruik gemaakt van de Qualcomm Snapdragon APQ8064-chipset, bestaande uit een quad-core Krait-processor die tikt op 1,5 GHz. De GPU is een Adreno 320 en die staat normaliter garant voor solide resultaten. Het werkgeheugen bedraagt 2GB en dat is opnieuw gelijk aan de Xperia Z.

In plaats van 16GB moeten gebruikers het doen met 8GB interne opslagcapaciteit. Voor een telefoon van een krappe 500 euro is dat aan de magere kant. De werkelijke opslagruimte bedraagt overigens maar 4,7GB. Natuurlijk kan de capaciteit worden uitgebreid met een micro SD-kaartje, maar je kan niet eindeloos apps installeren, die moeten namelijk deels op het interne geheugen staan en op een gegeven moment loop je toch tegen een limiet op.

Voor het scherm heeft Sony eveneens een stapje teruggedaan als je het vergelijkt met de Xperia Z. In plaats van een 1080p-scherm is dit een 720p-display, wat dus neerkomt op 720 bij 1280 pixels. Het scherm heeft een afmeting van 4,55 inch en daarmee komt de pixeldichtheid op 323 pixels per inch. Dat is aanzienlijk minder dan de 441 ppi van de Xperia Z.

Voor de draadloze verbindingen is de Xperia ZR voorzien van ondersteuning voor WiFi 802.11 a/b/g/n/ac en dat zijn zo’n beetje alle standaarden die je je normaal gezien maar kunt wensen. Verder is er ondersteuning voor Bluetooth 4.0, NFC en 4G. De Xperia ZR is dus prima voorzien in dit opzicht, zelfs beter dan de Xperia Z want die mist ondersteuning voor 802.11ac.

De camera heeft een resolutie van 13,1 megapixel. Dat is erg veel, maar het is niet per definitie een sleutel tot succes. Dat hebben we onlangs bij een vergelijkingstest met verschillende topmodellen uit de smartphonewereld al gezien. De Xperia Z kwam er ondanks de hoogste resolutie zeer bekaaid vanaf en de kans is groot dat de Xperia ZR hetzelfde lot toebedeeld zou zijn, maar daarover verderop meer. De camera neemt video’s op in Full HD en de camera aan de voorkant heeft een VGA-resolutie.

De capaciteit van de accu bedraagt 2.300 mAh en dat is een fractie minder dan die van de Xperia Z. Echter, het scherm van die smartphone is waarschijnlijk een grotere energieslurper en daarom lijkt de kans groot dat de Xperia ZR er in de accutest toch beter vanaf komt.