6min

Software en gebruikservaring

Algemeen


In gebruik is de Xperia ZR net als zijn grote broer een prima toestel. Voor mij persoonlijk zelfs nog wat beter vanwege de wat bescheidenere schermgrootte. Bij de Xperia ZR kan ik een groter deel van het scherm bereiken wanneer ik de telefoon met één hand bedien en dat is wel zo prettig. Maar eerlijk is eerlijk; een groter scherm biedt natuurlijk ook zo zijn voordelen. Het is een persoonlijke kwestie aan welk aspect je de voorkeur geeft.

Zoals in de specificaties te zien is, heeft Sony een zondvloed aan extra applicaties op de Xperia ZR geïnstalleerd, wat ook bij de Xperia Z al het geval was. Bij de Xperia Z was dat iets minder vervelend omdat de interne opslagcapaciteit daarvan groter is. Op zich zijn extra’s natuurlijk leuk, maar het grootste deel van deze apps is gewoon gratis uit de Play Store te downloaden en dan spreken we dus van bloatware en waarschijnlijk vinden velen het ook regelrechte rotzooi die ze niet zullen gebruiken. De beperkte opslagruimte wordt dus voor een gedeelte ingenomen door deze applicaties, die je bovendien niet zomaar kunt verwijderen. Erg jammer van de toch al beperkte opslagruimte.


Android


Sony heeft de Xperia ZR uitgerust met Android 4.2 Jelly Bean. Dat is op het moment van schrijven niet meer de meest recente versie van het besturingssysteem, maar Sony doet op dit moment nog niet onder voor de concurrentie met deze versie van het besturingssysteem. Het is voor Android-fabrikanten overigens doorgaans bijna onmogelijk om al direct na de lancering van een nieuwe versie van Android een update door te voeren omdat Google de ontwikkeling van Android naar verluidt lange tijd binnenshuis houdt, waardoor partners pas laat aan de gang kunnen met het klaarmaken van een update.

Sony voorziet al zijn Android-smartphones van de TimeScape UI. Van de oorsprong van die naam is overigens weinig meer te zien, het idee achter deze skin was initieel namelijk om sociale netwerken als Facebook en Twitter te verenigen in een duidelijk overzicht, maar dat sprak blijkbaar toch niet iedereen aan en is steeds meer in de verdrukking geraakt. Sony voegde lange tijd nog wel een widget hiervoor toe, maar zelfs deze is nu van het toneel verdwenen.

Op visueel gebied is de TimeScape UI een hele rustige skin waarbij Sony wel het één en ander gewijzigd heeft ten opzichte van de standaardervaring. Zo zijn een aantal iconen van apps en widgets van een ander uiterlijk voorzien. Het overzicht van applicaties heeft Sony ten opzichte van de Google Nexus 4 wat rustiger gemaakt door niet vijf maar vier horizontale rijen weer te geven. Dat zorgt er natuurlijk wel voor dat er minder apps op één pagina passen.

Net als veel andere fabrikanten heeft Sony vooral het notificatiescherm overhoop gegooid, met toevoegingen zoals bijvoorbeeld snelkoppelingen om onder andere de WiFi en Bluetooth te activeren. Bij de standaardlayoutout van Google zijn deze zaken wat meer verstopt, maar ik moet zeggen dat andere fabrikanten dit beter doen dan Sony, omdat het vaak mogelijk is om horizontaal te vegen tussen de verschillende snelkoppelingen. Bij Sony staan de vijf iconen vast, maar kan je ze wel wijzigen, verwijderen of een extra rij met nogmaals vijf iconen toevoegen.


In plaats van de gebruikelijke cirkel waar je overheen moet vegen op het ontgrendelscherm is het bij de Xperia ZR een kwestie van een verticale veeg. Om de camera op te starten moet bij de digitale klok van rechts naar links worden geveegd, om door widgets op het vergrendelscherm te navigeren moet andersom horizontaal geveegd worden. Op zich zijn die widgets wel een leuk idee, maar als ze op het hoofdscherm al niet gebruikt worden, zal dat hier waarschijnlijk niet heel anders zijn, vrees ik.

Wat betreft die widgets op het hoofdscherm, je kunt desgewenst zeven verschillende hoofdschermen hebben om vol te pleuren met widgets, maar je kan er ook juist voor kiezen om al die schermen weg te gooien en je te beperken tot de hoofdlijnen. Dat houdt je telefoon overigens ook wat sneller.

Geluid


Het geluid dat de speakers van de Xperia ZR weten te produceren is aardig, maar niet meer dan dat. Bij zowel hoge als lage tonen had het allemaal wel beter gekund en als je de telefoon op een vlakke ondergrond legt gaat er door de plaatsing van de speaker ook een hoop kwaliteit verloren, waardoor het allemaal wat minder indrukwekkend wordt.

De meegeleverde in-ear headset doet het beter. De pasvorm is goed en het geluid is wat gedetailleerder dan via de speaker, zij het nog steeds niet heel erg vol.


Scherm


De Sony Xperia ZR heeft een 720p-scherm en hoewel deze telefoon qua pixels per inch niet kan opboksen tegen de pixeldichtheid bij bijvoorbeeld de Sony Xperia Z, HTC One of Samsung Galaxy S4, kan ik me daar persoonlijk niet druk om maken. Als je de Xperia ZR naast één van deze telefoons legt, zal je van heel dichtbij misschien wat verschil waarnemen, maar vanaf de normale gebruiksafstand heb ik dat persoonlijk niet. Eigenlijk kunnen we dus stellen dat een pixeldichtheid van meer dan 350 ppi al duidelijk overkill is en daarom een toestel eigenlijk onnodig duur maken.

In vergelijking met die andere toestellen vind ik overigens ook dat de Xperia ZR een betere kleurweergave heeft. Ten opzichte van de Xperia Z is het verschil miniem, maar naast de Galaxy S4 wordt weer duidelijk dat de kleuren op het scherm van die telefoon vrij verzadigd zijn. Het zijn verschillen die je pas zal opmerken als je de telefoons naast elkaar legt en dat maakt het ook al direct van ondergeschikt belang. Immers: normaal heb je er geen last van.

Het beschermende paneel heeft in de testperiode geen krassen opgelopen, maar wel is duidelijk geworden dat het redelijk onderhevig is aan vlekken van vingers. Dat is vooral lastig als er veel (zon)licht op het scherm valt, want dan is het lastiger om het beeld af te lezen. Verder is het scherm niet dermate reflecterend dat het echt ondoenlijk is om het af te lezen in de buitenlucht.

Accu


Sony heeft de Xperia ZR voorzien van een accu met een capaciteit van 2.300 mAh. Dat is vrijwel evenveel als de Xperia Z. Aangezien de twee smartphones intern bijna identiek zijn, zal alleen het kleinere scherm ervoor hebben gezorgd dat de Xperia ZR beter presteert in de accutest.

Bij normaal gebruik is de Xperia ZR net als de Xperia Z niet in staat om het twee dagen uit te zingen. Je zal deze telefoon dus gewoon elke dag aan de lader moeten leggen, tenzij je maatregelen neemt zoals het uitschakelen van WiFi, Bluetooth en 3G/4G.