3min

IP58-certificaat en gebruik onderwater

De Sony Xperia ZR heeft een IP58-certificaat gekregen. IP staat voor Ingress Protection ofwel bescherming tegen binnendringen. De certificering van IP58 is vrijwel de hoogst haalbare, het maximum ligt namelijk op IP68.

Stof


Het eerste cijfer staat voor de mate waarin het binnendringen van stof wordt tegengewerkt. Zoals duidelijk mag zijn geldt hier: hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming. Een waardering van 5 betekent dat het binnendringen van stof niet geheel wordt tegengewerkt, maar dat de mate waarin dat wel gebeurt niet schadelijk zal zijn voor de werking van het apparaat. Er is slechts één hogere waardering en daarbij is het binnendringen van stof volledig onmogelijk gemaakt.


Water


Wat velen echter belangrijker zullen vinden is het al dan niet binnendringen van water. Dat is immers een veel sneller proces dan het binnendringen van stof, bovendien kan je nog de moeite nemen om -indien mogelijk- je telefoon eens in de zoveel tijd te openen en het stof te verwijderen.

De waardering IP58 van de Xperia ZR is wat waterbestendigheid in ieder geval het hoogst haalbare van wat volgens de Ingress Protection-standaard getest wordt en dat is eigenlijk nog maar relatief. Het verschil tussen IPx7 en IPx8 is immers dat bij de eerstgenoemde een apparaat een half uur kan overleven op maximaal één meter diepte in zoetwater, bij IPx8 kan de telefoon dat gedurende dezelfde tijd op een grotere diepte. Dat is dus niet meer gespecificeerd volgens maatstaven en het is aan de fabrikant zelf om te vermelden waarop getest is.

Bij de Sony Xperia ZR gaat het om een diepte van 1,5 meter bij een tijd van 30 minuten. Daarmee is de telefoon volgens Sony uitermate geschikt om ook te gebruiken gedurende een regenbui of om onderwaterfoto’s mee te nemen, zolang je bij die laatste activiteit maar boven de grens van anderhalve meter blijft. De telefoon overleeft het misschien ook wel op grotere dieptes, maar dat garandeert Sony niet.

Waarschuwingen


De telefoon zal je bij het verwijderen van een kabel waarschuwen dat je het klepje moet sluiten om de waterbestendigheid in stand te houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je de Xperia ZR gebruikt om foto’s over te zetten via USB of om muziek te luisteren met de meegeleverde headset.

Op zich handig, maar het had beter gekund. Bijvoorbeeld als de telefoon ook kon waarnemen of het klepje na de melding gesloten wordt door de gebruiker, zodat de waarschuwing door de telefoon zelf van het scherm wordt gehaald. Nu moet je het klepje sluiten én de waarschuwing wegdrukken.

Een andere situatie die niet gedekt wordt door dit systeem is als een klepje al dan niet per ongeluk open wordt gemaakt, zonder dat er een kabel in de achterliggende poort wordt gestoken. Er wordt dan namelijk geen waarschuwing gegeven omdat de telefoon alleen kan waarnemen of er wel of geen kabel in de poort zit. Of een klepje open is weet de Xperia ZR in principe niet.

Een foto van de Xperia Z, onderwater genomen met de Xperia ZR

Gebruik onderwater


Jammer genoeg is het niet zo dat je het touchscreen van de Xperia ZR kan gebruiken terwijl je onderwater bent. Als er een paar druppels op het scherm zitten lukt het nog wel aardig, maar ook dan loop je de kans dat de telefoon een druppel voor een vinger aanziet en dus rare invoer waarneemt.

De telefoon is echter voorzien van een fysieke cameraknop. Het idee dat je onderwaterfoto’s kan nemen klopt dus wel. Je kan de telefoon ontgrendelen terwijl je onderwater bent door de cameraknop lang in te drukken, maar het wijzigen van camera-instellingen is er natuurlijk niet bij omdat het touchscreen niet werkt.

Hieronder zie je een korte video om te bewijzen dat de Xperia ZR er ook prima in slaagt om onderwatervideo’s te schieten.