4min

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


De Sony Xperia ZR wordt door zijn Japanse maker geleverd in combinatie met de te verwachten zaken. Zo zijn er de papieren handleidingen, een micro USB-kabel en een stroomadapter met een output van 1,5 ampère, voor een telefoon als deze is dat ruim voldoende.

Als laatste voorziet Sony ook in een headset, bij de Xperia ZR is dat een in-ear headset met een clipje om deze aan je kleding te bevestigen, plus in totaal drie setjes opzetstukjes om de pasvorm aan jouw oren aan te kunnen passen. De afstandsbediening op de headset heeft slechts één knopje, je volume aanpassen is er dus niet bij in dit geval. Dat is overigens niet anders dan bij de Xperia Z.


Ontwerp


De Sony Xperia ZR heeft natuurlijk wel het één en ander weg van de Xperia Z, maar er zijn ook aardig wat verschillen. Zo heeft de voorkant veel weg van die van de grote broer, maar de achterkant allerminst. Bij de Xperia Z is de achterkant namelijk volledig plat en van een doorzichtig plastic, bij de Xperia ZR gaat het om een enigszins bollend rubberachtig materiaal.

Ook is de Xperia ZR met 10,5 millimeter ten opzichte van 7,9 millimeter aanzienlijk dikker dan Sony’s topmodel. Qua gewicht wordt de strijd echter weer in het voordeel van de Xperia ZR beslecht, de Xperia Z is namelijk 8 grammetjes zwaarder. De dikte wijst erop dat Sony misschien wat minder geavanceerde onderdelen heeft gebruikt voor de Xperia ZR, bovendien kan de achterkant verwijderd worden waardoor een telefoon ook al gauw dikker wordt.


Uiterlijk


Op de voorkant van de Xperia ZR is het scherm van 4,55 inch gesitueerd. De Android-knoppen zijn -zoals we steeds vaker zien- in het scherm geïntegreerd. Boven het scherm zit een front-facing camera, alsook een speaker en ook verschillende sensoren om bijvoorbeeld de mate van schermverlichting te bepalen aan de hand van hoeveel licht erop valt. Onder het scherm zit een notificatie-led in de vorm van een horizontale streep. Sony heeft al vaker getracht om dit onderdeel wat stijlvoller in het toestel te verwerken, zoals we voor het eerst zagen bij de Xperia S (review), maar recentelijker ook bij de Xperia SP (review). Ik ben er altijd wel over te spreken geweest en deze uitwerking is opnieuw eentje die me bij zal blijven.

De achterkant herbergt natuurlijk de primaire camera en daaronder zit ook een LED-flitser. De flitser is opvallend diep in de behuizing weggewerkt, dat komt doordat Sony hier ook de secundaire microfoon heeft verstopt, waartoe anders geen directe geluidstoevoer zou zijn. Onderaan deze zijde vind je een speaker voor de uitvoer van het geluid bij mediabestanden en dergelijke.




Op de linkerzijde van de Xperia ZR heeft Sony een klepje met daaronder de micro USB-poort geplaatst. In onze ogen is dat geen ideale plaatsing, wij zijn van mening dat accessoirefabrikanten ervan uit moeten kunnen gaan dat deze poort centraal aan de onderkant zit bij het ontwerpen van hun producten. Sony wil er vooralsnog echter niet aan geloven. Verder naar beneden bevat de rechterzijde ook twee goudkleurige metalen bolletjes, bedoeld voor het maken van een connectie met een optioneel dockingstation.

De rechterzijde heeft Sony voorzien van de inmiddels gebruikelijke aan-/uitknop die wat uit de behuizing steekt. Daaronder zit een dubbele volumeknop en helemaal beneden zit een fysieke camera-knop. Dat laatste onderdeel is iets wat de Xperia Z niet had.




Op de bovenkant zit een tweede klepje, voor het aansluiten van de headset. Aan de onderkant zit slechts een primaire microfoon en een uitsparing waarmee de eigenaar desgewenst een polsbandje kan bevestigen. Sony levert dit bandje eveneens niet mee, maar het is prettig dat de mogelijkheid er is.

Zoals vermeld kan de Xperia ZR opengemaakt worden. Dat gaat eenvoudig als je uitgerust bent met nagels van normale lengte, als je die fanatiek afbijt zou je er echter wel wat moeite mee kunnen hebben en dat geldt ook voor de klepjes op de zijkanten. Hoe dan ook, als de achterkant verwijderd wordt is in het klepje een rubberen rand te zien waarmee de accu ontzien wordt van een fatale toestroom van water. Als de accu verwijderd wordt, zijn een micro SIM- en micro SD-kaart in de telefoon te plaatsen. Onderdelen als de camera, flitser, secundaire microfoon en speaker zijn dus wel onderhevig aan water, maar moeten daarmee om kunnen gaan.


Het klepje moet je overigens met beleid weer terugplaatsen, er zijn maar liefst dertien bevestigingspunten en mis je er eentje, dan kan het al fataal zijn voor je toestel wanneer deze te water gaat. Dat is zonder twijfel het grote nadeel als de achterkant losgemaakt kan worden, daar staat tegenover dat de accu te vervangen is.