3min

Camera

De Sony Xperia ZR is uitgerust met een 13,1 megapixel-camera. Als je de smartphone echter instelt op de automatische stand, dan blijven daar ‘slechts’ 12 megapixels van over. De resolutie is hetzelfde als bij de Sony Xperia Z, maar deze smartphone wist in onze cameratest in vergelijking met andere topmodellen geen indruk te maken in dit opzicht. De telefoon eindigde zelfs op een troosteloze laatste plaats.

Omdat de Sony Xperia ZR dezelfde lens en sensor heeft, verwacht ik van tevoren niks beters van deze smartphone.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits, 3: Zelfde, met flitser.

De foto’s die binnen zijn gemaakt, zijn niet direct slecht te noemen. Het valt wel op dat alle afbeeldingen best korrelig zijn en dat is niet iets wat we willen. Daarnaast is het bij de foto met externe belichting best lastig om de oranje en rode prikkers van elkaar te onderscheiden. De kleurweergave is dus niet helemaal in orde bij die belichting.

De middelste foto, met weinig belichting en geen flitser, viel me eerlijk gezegd nog mee, ik had niet verwacht dat er zoveel zichtbaar zou zijn. Natuurlijk is dit geen plaatje wat je aan de muur zou hangen, maar ik had er minder van verwacht omdat smartphones hier vaak minder presteren. De sensor kan dus wel redelijk omspringen met donkere situaties als het echt moet, al heb je ook hier veel ruis. Dat kan je verwachten in zo’n situatie.

De derde foto is met de flitser genomen en dat is duidelijk de beste van de drie. Er is hier het minste ruis en de kleurechtheid is het best.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

Met beweging is de Xperia ZR ondanks de aanwezigheid van een sportmode niet bepaald de beste telefoon. De ronddraaiende carrousel is een redelijke uitdaging, maar er zijn telefoons die haarscherpe afbeeldingen weten te maken. Daar is de Xperia ZR duidelijk niet één van.

De foto van de stenen is prima. Geen ruis en de kleurweergave is in orde. Datzelfde is ook van de auto te zeggen, al is de helderheid aan de dichtstbijzijnde zijkant van de auto wel wat laag.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De foto’s van grote afstand zijn weer weinig bemoedigend te noemen. De helderheid is veel te laag. Het was wel een droevig dagje tijdens het nemen van de foto’s, maar dit is wel een heel overdreven weergave ervan. De Xperia ZR is overigens lang niet de enige telefoon die de helderheid teveel compenseert bij deze test, maar in dit geval vind ik dat geen excuus omdat er ook voldoende smartphones zijn die het gewoon goed doen.

Als laatste is er de (vrijwel) volledig ingezoomde foto. Deze is als vanouds van slechte kwaliteit en dat is ook conform de verwachtingen omdat de Xperia ZR alleen digitaal kan inzoomen en dus veel kwaliteit inlevert bij het nemen van een foto. Je kan dit beter gewoon niet doen en thuis zelf een uitsnede maken met een fotobewerkingsprogramma. Dan heb je nog de vrijheid om die uitsnede zo groot of klein te maken als je zelf wilt.

Video’s


Het schieten van een video gebeurt bij deze smartphone als vanzelfsprekend in 1080p, dat is het hoogst haalbare voor de chipsets van dit moment. De Xperia ZR biedt de mogelijkheid om de video te stabiliseren, maar slaagt daar nauwelijks in. De scherpte en helderheid van de video zijn aardig in orde, maar de verversingssnelheid is niet wat je ervan wenst. De auto’s stotteren toch een beetje door het beeld. Het had net wat beter gekund.