2min Devices

Review: Apple MacBook Air 13 inch (2013)

Conclusie

De nieuwe MacBook Air is duidelijk geen revolutionair product als het aankomt op functies, uiterlijk en prestaties. Op vrijwel alle vlakken blijft deze laptop grotendeels gelijk aan zijn voorganger. Dat is echter niet eens zo erg, want die laptop verdiende in 2012 een gouden medaille.

Apple heeft zich vastgehouden aan zijn succesformule en heeft waar nodig verbeteringen doorgevoerd. Zo is de MacBook Air dankzij zijn nieuwe processor op grafisch gebied sterker. Dankzij de nieuwe chip blijkt ook de accuduur met bijna 50 procent verlengd te zijn. Dat waren zonder twijfel twee punten waarop nog verbeteringen wenselijk waren, al zal dat ook nog wel even zo blijven.

Apple is wel vergeten om het scherm te verbeteren, maar zelfs dat is nog maar een relatief nadeel omdat de concurrentie deze schermresolutie vaak al niet evenaart, al zijn er wel alternatieven met betere schermen. Een ander punt van aandacht is dat je na aankoop niet in staat zal zijn om de harde schijf, noch het werkgeheugen te vervangen, omdat deze onderdelen op het moederbord zijn gesoldeerd om ruimte te besparen. Denk bij je aankoop dus goed na wat je nodig hebt, weeg ook af wat je in de toekomst misschien nog nodig denkt te hebben. Wat je nu niet nodig hebt, heb je over een jaar wellicht wel nodig.

Al met al zit er voor mij niks anders op dan opnieuw een gouden medaille uit te reiken aan Apple’s MacBook Air. Op dit moment is dit gewoon de beste ultrabook die er is en de prijs is zo gek nog niet als je kijkt naar wat je er allemaal voor terugkrijgt. Er zijn goedkopere alternatieven, maar dat zijn stuk voor stuk geen betere alternatieven. Er zullen mensen zijn die echt niet met Mac OS X willen werken en voor hen is het mogelijk om Windows te installeren. Apple voorziet in drivers, maar de beste ervaring heb je in mijn ogen toch in Mac OS X.
8.4
  • Accuduur is aanzienlijk verbeterd;
  • Beste toetsenbord en touchpad op de gehele markt;
  • Goed prijs/kwaliteitsverhouding;
  • Bouwkwaliteit en ontwerp zijn dik in orde;
  • Grafisch veel beter door nieuwe processor van Intel;
  • Geen Retina-display;
  • Geheugen en harde schijf niet te vervangen na aankoop;