3min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Het zal weinigen verbazen dat Samsung opnieuw heeft gekozen voor een behuizing die grotendeels van plastic is gemaakt. Dat doet het Koreaanse bedrijf vrij consequent en ook nu is dat weer het geval, ondanks alle recente kritiek rondom de goedkope oplossing.

Op zich is er niet heel veel mis met een behuizing van plastic, het probleem van Samsung zit vooral bij de concurrenten zoals Apple, HTC en Sony, die in steeds hogere mate kiezen voor behuizingen die vervaardigd zijn uit hoogwaardige materialen. De algemene verwachting van de producten komt simpelweg steeds hoger te liggen en Samsung heeft de boot wat dat betreft gewoon gemist in zijn blinde strijd om op het gebied van specificaties overal met kop en schouders bovenuit te steken.


De behuizing van de Galaxy S4 Zoom voelt ondanks het gebruik van plastic dus wel stevig aan, maar de tactiele waarde is gewoon niet zo hoog als bij de high-end producten van Samsung’s concurrentie. De protectie van het scherm is dankzij het gebruik van Gorilla Glass 3 wel goed te noemen. De knoppen zitten betrekkelijk goed in de behuizing, al is hier en daar wel wat speling te bemerken, maar niks om je zorgen over te maken.

Hardware


Van de Samsung Galaxy S4 Zoom verwacht je eigenlijk dat het apparaat zo goed als gelijk is aan de originele Galaxy S4 als het aankomt op de interne hardware, afgezien van de camera natuurlijk. Niets is minder waar, de verschillen zijn zelfs betrekkelijk groot. De Galaxy S4 Zoom is zodoende beter te vergelijken met de Galaxy S4 mini (review), welke eveneens flink inleverde qua specificaties en dus ook prestaties.

De Pega-Dual +XMM6262-chipset in de Galaxy S4 Zoom heeft een dual-core Cortex A9-processor die geklokt is op 1,5 GHz en een Mali 400-GPU, dit is bijvoorbeeld al een stuk minder indrukwekkend dan de quad-core Krait 300-processor en Adreno 320-GPU in de Samsung Galaxy S4, maar dat zullen we ongetwijfeld ook terugzien in de prestaties van de Galaxy S4 Zoom. Het werkgeheugen is met 1,5GB ook een halve GB kleiner dan bij het topmodel van het Koreaanse bedrijf.


De opslagcapaciteit is vastgesteld op 8GB, waarvan voor de gebruiker zo’n 5GB overblijft doordat Samsung een deel opeist voor meegeleverde applicaties en dergelijke. Wel is de opslagruimte met 64GB uit te breiden met een micro SD-kaartje, tevens levert Samsung 50GB Dropbox-ruimte mee zodat je ook data in de cloud kunt opslaan.

Het scherm geeft 540 bij 960 pixels weer en meet 4,3 inch. Dat komt neer op een pixel per inch-ratio van 256 stuks. Ter vergelijking, de Galaxy S4 heeft 441 pixels per inch op zijn scherm van 5 inch staan. Ook dit zijn aanzienlijke verschillen.

De draadloze connectiviteit van de Galaxy S4 Zoom is wel zo goed als gelijk aan die van het topmodel. Samsung voorziet natuurlijk in een USB-poort, welke ook als host gebruikt kan worden met een optionele adapter. Verder is er ondersteuning voor de 802.11 a/b/g/n-standaarden voor WiFi-verbinding, hier mist de Galaxy S4 Zoom dus ondersteuning voor de nieuwe 802.11 ac-standaard, die het topmodel wel ondersteunt. Samsung voorziet wel in Bluetooth 4.0, NFC en infrarood. Voor telecomnetwerken moet men het doen met 3G-verbindingen, al is er na aankondiging ook een 4G-variant gepresenteerd die ook zijn opwachting maakt in onze regio.

Het hoogtepunt van de Galaxy S4 Zoom is natuurlijk de camera, die kiekjes schiet in maximaal 16 megapixel. De camera ondersteunt autofocus en beschikt over een Xenon-flitser, welke krachtiger is dan een LED-flits. De Galaxy S4 Zoom is één van de zeer zeldzame smartphones met ene optische zoom, in dit geval tot 10 keer. Voor het opnemen van video’s wordt Full HD als de maximale resolutie gehanteerd.

De accucapaciteit bedraagt 2.330 mAh. Samsung belooft daarmee een standby- en gesprekstijd van respectievelijk 570 en 17 uur op één lading.