2min

Tags in dit artikel

IP67-certificaat en gebruik onderwater

Stof


De Samsung Galaxy S4 Active bezit een IP67-certificaat. Dit houdt in dat het toestel over een hoge mate van stof- en waterbestendigheid beschikt. Het eerste getal staat voor de mate van stofbestendigheid. Hierbij is een score van 6 de hoogst mogelijke score. In de praktijk komt dit erop neer dat de Galaxy S4 Active volledig bestand is tegen stof.

Water


Het tweede cijfer van de certificering staat voor de mate van waterbestendigheid. De score van 7 betekent dat het toestel dompeldicht is. In de praktijk komt dit erop neer dat het water niet het toestel binnendringt wanneer deze zich gedurende een halfuur op een diepte van een meter onderwater bevindt. Uit de test blijkt dat het toestel gedurende een ruim half uur in een kom met zo’n 30 centimeter water wordt geplaatst geen sporen van waterschade vertoont en deze nadien nog volledig functioneert.


Praktijk


De keuze van Samsung om de Galaxy S4 Active uit te rusten met fysieke knoppen lijkt logisch gezien de specifieke functie die het toestel heeft. Het toestel moet namelijk bruikbaar zijn in een situatie waarbij water of stof aanwezig zijn. Door fysieke knoppen te gebruiken aan de voorzijde is het toestel nog enigszins te besturen nadat deze onderwater is geweest.

Bij de smartphones die vandaag de dag te koop zijn is er nog geen onderwater functionerend touchscreen verkrijgbaar. Gelukkig heeft Samsung het mogelijk gemaakt om bij het inschakelen van de onderwater-functie de actieknoppen te veranderen, zodat de camera met de volumetoetsen kan worden bediend. Hierdoor is het mogelijk om ook onderwater foto’s te maken.


Het is te merken dat de aanraakgevoelige scherm wel heel gevoelig wordt wanneer deze besprenkeld is met waterdruppels. Het kan door deze druppels op het scherm geen onderscheid maken tussen de vele signalen die dan binnenkomen. Mocht je toch het toestel direct willen gebruiken voor bijvoorbeeld het invoeren van een bericht, dan is dit mogelijk door het scherm op inactief te zetten, deze droog te maken en daarna weer te ontgrendelen.

Het speakertje blijft gewoon doorwerken wanneer het toestel zich onderwater bevindt. Het duurt echter enige tijd voordat deze is opgedroogd en weer het maximale volume kan bereiken. Direct nadat het toestel uit het water wordt gehaald, klinkt de speaker namelijk erg zacht.


Bij het gebruik onderwater dient de plastic cover aan de achterzijde stevig te worden aangedrukt, waarbij wordt geadviseerd vooral het midden ervan niet vergeten. Hierop wordt de gebruiker zelfs met een sticker op gewezen. Ook dient het rubberen lipje bij de micro USB-poort te worden ingeklapt.