4min

Vernieuwingen

Mac OS X 10.9 Mavericks


De nieuwe MacBook Pro’s met Retina-display zijn voorzien van Mac OS X 10.9 Mavericks. Als je meer wilt weten over de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem voor Mac-producten, dan verwijs ik je graag door naar onze uitgebreide review.


Vierde generatie Intel Core-processor


Qua rekenkracht is de vierde generatie van Intel’s Core-processors geen grote stap. De processors hebben een veel lagere kloksnelheid gekregen dan de derde generatie en behalen daarmee ongeveer dezelfde prestaties. Die lagere kloksnelheid heeft echter wel als resultaat dat de energieconsumptie in de regel óók veel lager is. Dat is bij de vierde generatie dan ook het grootste punt van aandacht geweest.

Iris Pro


De instapversie van de MacBook Pro van 15 inch is voorzien van Iris Pro. Dit is een nieuwe grafische rekenkern die Intel in de duurdere Core-processors heeft geïntegreerd. Deze chip levert aanzienlijk betere prestaties dan de Intel HD Graphics-kern die de chipbakker voorheen gebruikte, al vinden we een nieuwe versie van deze kern ook nog in veel processors terug.

De dure MacBook Pro van 15 inch heeft daarentegen wel een discrete videokaart; een Nvidia GeForce GT 750M, om precies te zijn. Deze videokaart heeft 2GB GDDR5-geheugen tot zijn beschikking.

WiFi 802.11ac


Apple loopt vooraan mee met de uitrol van ondersteuning voor de nieuwe 802.11ac WiFi-standaard, bij de Mac-producten tenminste. De nieuwe iPhone 5C en iPhone 5S ontberen deze ondersteuning namelijk wel.

Door het gebruik van meerdere antennes wordt de snelheid van een WiFi-verbinding aanzienlijk verhoogd, je mag dan drievoudige snelheden verwachten. Wel is het zo dat je een router nodig hebt die de standaard eveneens ondersteunt.


PCIe SSD


Apple maakt nu in plaats van een SATA600-verbinding gebruik van een direct PCIe-verbinding tussen de flashchips en het moederbord van de MacBook Pro. Deze verbinding zorgt er volgens de Amerikaanse fabrikant voor dat de prestaties van de schijf zo’n 60 procent beter worden. Verderop in deze recensie behandelen we de prestaties van de harde schijf en kunnen we deze bewering staven.

Thunderbolt 2


De MacBook Pro van 15 inch is opnieuw voorzien in twee Thunderbolt-poorten, maar ditmaal gaat het om de tweede generatie. Deze nieuwe poorten zijn tweemaal zo snel, de bandbreedte ligt nu op 20 Gbps. Dankzij deze extra snelheid wordt de weergave van 4K-video’s mogelijk.

Net als bij 802.11ac geldt: apparaten moeten het van beide kanten ondersteunen. Zo niet, dan wordt teruggeschakeld naar de originele Thunderbolt-specificatie, want de aansluiting is exact hetzelfde. Je hebt voor Thunderbolt 2 ook geen nieuwe kabels nodig.

Gratis iWork & iLife


Met de presentatie van de nieuwe MacBook Pro’s maakte Apple bekend dat het de iLife- en iWork-suite voortaan gratis zal leveren bij de aankoop van een nieuw iOS of OS X-product. Bij de aankoop van een iPad of iPhone krijg je de iOS-versies, bij de aankoop van een Mac-product krijg je de Mac-versies van de producten die onder het label vallen.

Als je dus deze MacBook Pro met Retina-display koopt, krijg je naast de standaard-apps in Mac OS X desgewenst ook de beschikking over GarageBand, iMovie, iPhoto, Keynote, Numbers en Pages. Voor Apple is het een belangrijke stap om deze software gratis aan te bieden. Overstappers grijpen in de regel graag terug op Microsoft’s Office-pakket, dat inmiddels al aardig gedateerd is. Ook is er Office 365, maar daarvoor moet je wel een abonnement afsluiten met maandelijkse kosten.

Accuduur


Apple belooft een langere accuduur met de nieuwe MacBook Pro. Dat is te danken aan de Haswell-processor van Intel, welke gericht is op zuinigheid. In de onderstaande tabel komt de accuduur van de nieuwe MacBook Pro er echter totaal niet uit. Dat komt naar verluidt doordat Boot Camp nog niet geoptimaliseerd is voor deze nieuwe laptop van Apple, zo wordt constant gebruikgemaakt van de discrete videokaart van Nvidia.


In Mac OS X kan je uren en uren gebruikmaken van de MacBook Pro en komt het verschil dat Apple belooft er veel meer uit. De voorgespiegelde accuduur van 8 uur is wat florisant, maar in Apple’s eigen besturingssysteem wordt wel duidelijk dat het goed gesteld is met het energieverbruik.