Software

Algemeen


In de basis is de Samsung Galaxy Note 10.1 2014 niet anders dan de meeste moderne Android-tablets. Natuurlijk is er de S Pen die wel degelijk voor onderscheid zorgt, maar daarover later meer.

Bij algemeen gebruik valt mij op dat de tablet vrij zwaar is. Dat komt deels doordat ik al gewend ben geraakt aan kleinere tablets, maar ook de iPad Air, welke bijna 100 gram lichter is, ondanks een metalen behuizing. Het ligt er ook aan dat de schermverhouding heel anders is dan bij de iPad, waardoor je de tablet liever in landschapsmode dan portetmode vasthoudt. De Galaxy Note 10.1 2014 heeft een 16:10-verhouding, de iPads houden het op 4:3, waardoor het voor de breedte wat minder uitmaakt hoe je het scherm vasthoudt voor de weergave van de content.

Hoewel de tablet draait op de meest recente software die Samsung beschikbaar heeft gesteld, merkte ik met regelmaat stotterend gedrag op. Het is tijdens de testperiode ook een aantal keer voorgekomen dat de tablet volledig op tilt sloeg en een aantal minuten niet meer reageerde op invoer op het scherm of middels de fysieke knoppen. Dat is uiteraard niet wenselijk.


Van de 32GB die Samsung belooft, blijft iets meer dan 25GB over voor de eindgebruiker. De 7GB aan ‘verloren’ ruimte wordt ingenomen door Android en extra applicaties die Samsung toevoegt en dat zijn er ook nogal wat. In totaal tel ik 54 applicaties, wat nogal veel is. Op een iPad heb je er bijvoorbeeld 20, op de Google Nexus 7 staan er 31 en op de Sony Xperia Tablet Z zijn het er 44.

Natuurlijk is het aanbod aan extra apps een manier om jezelf als fabrikant te onderscheiden van de concurrentie, maar je kunt er natuurlijk ook in doorslaan en Samsung zit wel op of zelfs over het randje wat dit betreft. Ik vind het zelf prettiger als je als gebruiker gewoon de keuze hebt of je apps van Samsung en derden al dan niet op je tablet wilt hebben staan en dat geldt zéker voor de gratis extra apps, die ook in grote getale aanwezig zijn. Je kan ze wel deactiveren, maar daar win je geen opslagruimte mee.

Wel krijg je 50GB gratis opslag op Dropbox als je je tablet aan je Dropbox-account koppelt. Als je al gebruik hebt gemaakt van deze deal op een ander Samsung-apparaat, krijg je overigens niet nóg eens 50GB gratis, helaas.

Samsung’s Android-skin: TouchWiz


Samsung heeft de Galaxy Note 10.1 uiteraard van een eigen likje verf voorzien als het de software betreft. De skin die Samsung gebruikt is op zo goed als alle punten aangepast in vergelijking met wat Google standaard doet met Android.

Het notificatiecentrum is bijvoorbeeld flink aangepast, maar het kleurgebruik zorgt ervoor dat het een lelijk geheel is geworden dat totaal niet bij de rest van de interface past. Op functioneel gebied is er niet veel mis mee; Er is een rij met aanpasbare schakelaars om verschillende systeemfuncties aan en uit te zetten, een schuifbalk om de helderheid van het scherm aan te passen en een snelkoppeling naar de Instellingen-app. Natuurlijk zijn er dan ook nog de notificaties waar het allemaal mee begon.


De gebruiker kan maximaal 7 hoofdschermen aanmaken, indien gewenst. Op die hoofdschermen kan je widgets plaatsen, plus natuurlijk snelkoppelingen naar je favoriete applicaties, die je ook in mappen kunt indelen. Als je niet van de widgets en snelkoppelingen bent, kan je het aantal hoofdschermen ook terugbrengen tot één.

Op de linkerzijde van het scherm staat een klein pijltje, waarmee je de Multi Window-balk tevoorschijn kunt toveren. Met die balk kan je standaard 16 applicaties openen, welke een dynamische layout ondersteunen. Dankzij die layout kan de app op een deel van het scherm worden weergegeven, naast een andere dynamische app. Op die manier kan je dus tot op zekere hoogte multitasken. Daarbij kan je ook foto’s en andere content verslepen tussen verschillende apps. Samsung heeft hiermee echt goed werk afgeleverd en dit biedt echt een meerwaarde. Je moet er wel mee overweg leren gaan en lang niet alle apps ondersteunen dit, wat wel weer jammer is.


Als je op het hoofdscherm van onderen naar boven veegt, tover je de app My Magazine tevoorschijn. Dit is een Flipboard-applicatie waarmee je je persoonlijke ’tijdschrift’ hebt. Dit tijdschrift toont nieuws, persoonlijke content en updates vanuit je sociale media. Je kunt in elke categorie zelf kiezen wat voor onderdelen je wilt zien en wat niet. Je sociale media moet je helaas wel zelf koppelen aan de app, ook als je de officiële app van dat netwerk al op je tablet hebt staan. Het persoonlijke tijdschrift kan een leuke toevoeging zijn als je er vaker gebruik van maakt, omdat het je voorkeuren leert kennen.

Tijdens het testen van de Galaxy Note 10.1 2014 heb ik me erg gestoord aan het vergrendelscherm. Je kan de tablet alleen ontgrendelen middels een veeg over de rechterzijde van het scherm en dat is wennen. Tevens werkt het ontgrendelen vaak niet goed omdat je niet ver genoeg kan vegen, waardoor je meerdere pogingen moet doen. De Galaxy Note 10.1 2014 biedt de mogelijkheid om widgets op je vergrendelscherm te tonen en daardoor loopt het ontgrendelscherm in de soep. De widgets die je kan plaatsen zijn op zich wel handig te noemen.