Meegeleverde en extra applicaties

De Galaxy Gear wordt geleverd met 15 applicaties. Ik bespreek niet alles omdat sommige zaken zoals Contacten, Galerij, Instellingen, Logbestanden, Spraakmemo, Stopwatch, Timer en Weer redelijk voor zichzelf spreken en ook weinig bijzonders bieden.

Camera


Met de Camera-applicatie is het uiteraard mogelijk om foto’s en video’s te schieten. Foto’s hebben naar keuze een resolutie van 1392 bij 1392 (1:1) of van 1280 bij 960 (4:3). Bij video’s heb je de keuze uit 1280 bij 720 (16:9, 720p) of 640 bij 640. Helaas duren de video-opnames maximaal 15 seconden, wat vrij beperkt is.

Afgezien van de redelijk lage resoluties vind ik de foto’s niet tegenvallen. De camera gaat bijvoorbeeld goed om met weinig licht en het maken van een opname gaat gemakkelijk.


Mediacontroller


Stel dat je je smartphone met een draad aan een speaker hebt gekoppeld of in een dock hebt staan en je bent muziek aan het afspelen. Dan moet je telefoon op een bepaalde plek blijven liggen, maar met de Galaxy Gear kun je de muziek toch in beperkte mate controleren.

Op het scherm van het horloge kan je kiezen om het volume aan te passen, de muziek te pauzeren of het vorige of volgende nummer af te spelen. Ook wordt de album-art indien aanwezig op het scherm van het horloge getoond.

Helaas heb je niet de mogelijkheid om door een lijst te navigeren. De besturing functioneert ook wanneer je een video bekijkt, ook bijvoorbeeld in de YouTube-app of Spotify.


Meldingen


Deze app biedt je een overzicht van meldingen van je telefoon. Je kan in de Gear Manager aangeven van welke apps je wel en geen meldingen wilt zien. Een leuke en logische toevoeging, de notificaties zijn echter nauwelijks inzichtelijk, zelfs als je voor het kleinste lettertype kiest. Bij de binnenkomst van een melding weet je nauwelijks wat het betreft.

Planning voor vandaag


Dit is een zeer minieme applicatie waarin je de afspraken en bijbehorende gegevens zoals locatie en tijd voor de lopende dag kunt inzien. Helaas kan je niet de afspraken van de komende dagen inzien, daarvoor moet je toch echt teruggrijpen op je telefoon. Afspraken aanmaken of wijzigen is al helemaal uit den boze.


S Voice


Via S Voice kan je dan alsnog afspraken aanmaken. Andere apps die door S Voice worden ondersteund zijn de Alarm, Berichten, Klok, Taken, Telefoon, Timer en Weer. Op zich werkt de stembediening prima, maar je moet natuurlijk wel Engels spreken.

Stappenteller


De stappenteller werkt met behulp van een bewegingssensor die zich in het horloge bevindt. Dat werkt echter niet bepaald vlekkeloos. Als je gewoon wat met je arm heen en weer gaat, wordt dat namelijk ook meegerekend. Ook wanneer je het horloge niet draagt en het gewoon heen en weer beweegt. Een teller op je been lijkt me dus accurater, al is het een aardige toevoeging.


Toetsen


Met de Toetsen-app kan je een telefoonnummer bellen, dat kan ook met de Contacten-app als je het telefoonnummer al hebt ingeprogrammeerd. Het bellen via het horloge zelf verloopt redelijk vlekkeloos dankzij de geïntegreerde speaker en microfoon, maar je moet natuurlijk wel accepteren dat je je telefoongesprek niet bepaald privé kunt houden als je je in gezelschap bevindt.

Als je gebeld wordt kun je eveneens met je horloge het gesprek opnemen.


Zoek mijn apparaat


Het is je vast wel eens overkomen dat je je telefoon even kwijt bent. Dat kan je tevens overkomen met je horloge. Als je slechts een van beide hebt verloren, kan je die met het andere apparaat oproepen. Dat werkt prima.

Extra applicaties


Via de Samsung Apps-optie in de Gear Manager kan je via je telefoon een keur aan extra applicaties installeren. Het aanbod is momenteel niet bepaald uitgebreid en de apps die beschikbaar zijn, zijn functioneel gezien zeer beperkt.

Evernote, RunKeeper en Zite

Er zijn tientallen apps te vinden, maar het meerendeel is toch een simpele skin voor de klokweergave, er moet maar net wat tussenzitten dat je schikt. Ook zijn er apps waarmee je de weergave zelf kunt aanpassen, dat voegt meer toe.

Er zijn bijvoorbeeld ook apps voor Evernote, RunKeeper en Zite beschikbaar, die voegen in meer of mindere mate wat toe. Het kan ongetwijfeld een stuk beter.