3min

Tags in dit artikel

, ,

Software en gebruikservaring

Algemeen


Het 5 inch-beeldscherm biedt volop ruimte voor een overzichtelijke weergave. Ook reageert het apparaat vlot op commando’s in de vorm van aanrakingen met het scherm. Wat betreft gebruiksvriendelijkheid en besturing met één hand zou het toestel niet groter moeten zijn. Gelukkig zorgt de matzwarte, stroeve achterkant ervoor dat het apparaat niet al te eenvoudig uit je handen kan glippen. Ook past het toestel nog prima in de gemiddelde broekzak.


Het mobiele besturingssysteem dat Huawei op de Ascend G700 heeft gezet is Android in versie 4.2.1. Dit is natuurlijk niet de meeste recente versie, maar zal voor het benutten van de mogelijkheden die de hardware te bieden heeft voldoende zijn. Het is niet bekend of en wanneer het toestel van een update naar een nieuwere versie van het besturingssysteem zal worden voorzien.

Huawei’s Android-skin: Emotion UI


De eigen skin die Huawei over Android 4.2 heeft gelegd geeft het toestel een geheel eigen karakter. Vanuit het vergrendelscherm kan met een slepende beweging direct naar de bel-, berichten-, of camera-applicatie worden gegaan. Ook kan er direct naar het startscherm worden gesleept. Er kunnen maar liefst negen hoofdschermen worden ingesteld.

Wanneer er tussen de hoofdschermen wordt gewisseld, blijven er standaard vier applicaties onderin het scherm aanwezig. Hier kan nog één extra applicatie aan worden toegevoegd. Ook kunnen hier mappen in plaats van applicaties worden geplaatst.


In een menu dat van de bovenkant kan worden uitgerold worden de notificaties weergegeven. Het icoontje van een tandwiel verwijst de gebruiker door naar een overzicht van de instellingen. Hier kan bijvoorbeeld de helderheid op automatisch worden ingesteld. In tegenstelling tot veel andere moderne smartphones verschijnen deze instellingen dus niet direct in dit uitrolmenu. Hierdoor valt naar mijn idee het voordeel van een dergelijk menu deels weg. Juist de mogelijkheid van het direct kunnen aanpassen of instellen van een applicatie is de meerwaarde van zo’n uitrolmenu.

Ter verfraaiing van het geheel kunnen meerdere onderdelen van de grafische weergave worden aangepast. Zo zijn er verschillende live-achtergronden, overgangen, thema’s en widgets in te stellen. Overigens heeft Huawei ervoor gekozen om geen zogenaamde App Drawer te gebruiken. Hierdoor worden alle applicaties en widgets door elkaar op de hoofdschermen geplaatst. Ik kan me voorstellen dat gebruikers dit minder overzichtelijk vinden. Opmerkelijk maar niet storend is het Chinese karakter dat het toestel uitstraalt. Dit komt naar voren in de twee afbeeldingen van Aziatische portretten die gebruikt worden als icoontje voor de contacten-applicatie.

Met de drie aanraakgevoelige knoppen onder het beeldscherm kan er direct een bepaalde besturingsoptie worden doorgegeven. De linker Terug-knop spreekt voor zich. Wanneer er eenmaal op de middelste Home-knop wordt gedrukt wordt er teruggekeerd naar het startscherm. De Google Search-applicatie opent zich wanneer deze knop langer ingedrukt wordt. De uiterst rechts geplaatste Menutoets opent een klein menu waarop indien mogelijk verschillende instellingen worden weergegeven. Bij het langer ingedrukt houden van deze knop wordt zichtbaar gemaakt welke applicaties openstaan en hoeveel geheugen er in gebruik is. Door het indrukken van een icoontje van een verfkwast worden alle openstaande applicaties afgesloten.

Software


De software op het toestel is door Huawei indien van toepassing standaard in mappen met een bepaalde categorie ingedeeld. Dit betekent dat alle Google-applicaties en alle systeemapplicaties ieder in een aparte map zijn geplaatst. Deze mappen kunnen overigens handmatig worden aangepast of verwijderd.


Het aantal standaard geïnstalleerde applicaties van Huawei zelf is minimaal. Zo is het toestel uitgerust met onder andere een speciale applicatie om middels een DLNA-verbinding bestanden te delen, ook is er een eigen applicatie om een back-up te maken van de bestanden op het toestel. Een applicatie van dezelfde categorie is te vinden in een functie die het toestel in een WiFi-hotspot verandert.

Voor het bekijken of maken van documenten is het toestel voorzien van de Kingsoft Office-applicatie. Ook bevinden zich een klein aantal applicaties op het toestel die gericht zijn op huis-, tuin- en keuken-activiteiten, in de vorm van een agenda, geluidsrecorder, notitiefunctie, radio, rekenmachine en zaklamp.