Vingerafdrukscanner en hartslagmeter

Vingerafdrukscanner


Om maar met de deur in huis te vallen, Samsung stelt wat teleur met de vingerafdrukscanner. Waar het Koreaanse merk begin 2014 nog beloofde geen onbewezen functionaliteit toe te voegen, is dat in mijn ogen nu wel degelijk gebeurd.

De vingerafdrukscanner werkt namelijk gewoon niet goed genoeg, dat komt deels door de manier waarop deze gebruikt moet worden. Je moet je vinger over de Home-knop vegen. Dat kan op veel manieren verkeerd gaan: je kan te snel, te langzaam, te kort, teveel naar links of teveel naar rechts bewegen. Het gaat bij mij dan ook bij grofweg één op de twee pogingen fout.


Het verificatieproces wordt tevens bemoeilijkt doordat je in de instructies wordt aangespoord je vinger recht over de sensor heen te laten gaan. Dat zorgt ervoor dat je de Galaxy S5 bijvoorbeeld niet kunt ontgrendelen met je duimen, als je de telefoon in dezelfde hand hebt. Een tip daarbij is om je duim zijwaarts te registreren. Omdat je slechts drie vingerafdrukken kan registreren kan je niet beide duimen en wijsvingers registreren, wat een misser is.

De enige andere noemenswaardige vingerafdrukscanner op een smartphone is de Touch ID-scanner van de iPhone 5S waarop je je vinger moet plaatsen. Bij die handeling kan weinig fout gaan en dat werkt ook beduidend beter, tenzij je vochtige of vieze vingers hebt. Datzelfde geldt ook voor de Galaxy S5.


Door een samenwerking met PayPal loopt Samsung wel op één vlak vooruit op Apple. Met de Galaxy S5 kan je via PayPal in web- en fysieke winkels betalingen afhandelen via de vingerafdrukscanner en je PayPal-account. Concurrenten van PayPal zullen dit voorbeeld wellicht snel volgen. Het is natuurlijk wel ook deels afhankelijk van winkels of dit een succes wordt. Na de lancering van de Galaxy S5 werd al gauw bekend dat het is gelukt om deze methode te manipuleren zodat anderen betalingen kunnen doen met jouw telefoon en PayPal-account.

Hartslagmeter


Met behulp van de hartslagmeter op de achterkant van de Galaxy S5 is het mogelijk om inzicht te krijgen op je hartslag. Het meten verloopt over het algemeen redelijk snel, maar je moet je vinger wel op de goede plek houden. Op het scherm word je verzocht om je vinger midden op het venster te plaatsen, ik merk zelf dat het beter werd om de vinger op het rechter deel van het venster te houden.


Ondanks de goede werking zie ik niet zoveel in deze toevoeging. Er zijn weinig nuttige toepassingen voor te bedenken, ondanks dat het redelijk goed werkt. Ook vraagt de Galaxy S5 niet op gezette tijdstippen om je hartslag te meten, volgens mij heeft Samsung zelf ook geen flauw idee wat het met de toevoeging aan moet, om nog maar eens terug te komen op de belofte waar ik het bovenaan deze pagina al over had.

De toevoeging op Samsung’s Gear-horloges vind ik logischer omdat je dit bij sportactiviteiten kunt gebruiken. Bij de Galaxy S5 is de hartslagmeter alleen zinnig als je op enig moment graag wilt weten hoe hoog je hartslag is, bij activiteiten kan geen constante meting worden verricht. Dit is dus niks meer dan een gimmick.