3min

Tags in dit artikel

, ,

Invoerapparatuur, scherm en geluid

Toetsenbord


De EliteBook Folio 1040 G1 is voorzien van een chiclet-toetsenbord met verlichting. Deze verlichting is enkel aan en uit te zetten, er kan niet tussen verschillende verlichtingsstanden worden gewisseld. Dat is ook niet per se een eis, maar het is ook weer geen overbodige luxe.

Het toetsenbord typt prima, er is niks op aan te merken. Bepaalde toetsen zoals de Caps Lock en geluiddemping zijn voorzien van een led waarmee kan worden afgelezen of de functie van die toets is ingeschakeld. Ik vind het persoonlijk wel jammer dat de functietoetsen niet als primaire werking hebben dat bijvoorbeeld het geluid harder of zachter wordt gezet als erop gedrukt wordt. Het is helaas niet mogelijk om de functies van deze toetsen om te draaien.


Touchpad


HP heeft een exclusieve deal met Synaptics voor het touchpad dat in de EliteBook Folio 1040 G1 is gemonteerd. Het gaat om een ForcePad, waarop HP een half jaar het alleenrecht heeft. Het bijzondere aan de ForcePad is dat de touchpad geen drukknoppen meer heeft en dat ook niet zelf is. De ForcePad voelt 64 niveau’s van druk van verschillende vingers aan en biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. De HP EliteBook Folio 1040 G1 is echter het eerste product met zo’n touchpad dat wij onder handen hebben genomen, het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat de techniek echt is ingeburgerd en dat er veel applicaties gebruik van maken.

Tot die tijd zal de ForcePad vooral rare gezichten opleveren omdat er geen drukknoppen in zitten verwerkt. Dat voelt onwennig aan. De toepassingen die er tot nu toe voor de ForcePad zijn, zijn in eerste instantie ook niet intuïtief. Zo kan je bijvoorbeeld over een webpagina scrollen door met twee vingers een scrolbeweging te starten, je vingers op het touchpad te laten staan en door druk uit te voeren sneller of langzamer scrollen. Na enige gewenning is de ForcePad een prettige touchpad, maar ik zie vooralsnog echt geen nieuwe revolutie plaatsvinden wat betreft dit onderdeel.


Scherm


De EliteBook Folio 1040 G1 die ik in dit artikel behandel is voorzien van een Full HD-scherm, ofwel 1920 bij 1080 pixels. HP heeft echter twee goedkopere varianten die zijn uitgerust met een resolutie van 1600 bij 900 pixels. In alle gevallen is er niet voorzien in een touchscreen, wat ik bij het gebruik van Windows 8 wel een gemis vind, maar niet onoverkomelijk en al zeker niet voor een zakelijke laptop.

Het scherm is voorzien van een anti-reflectieve laag die redelijk goed werkt. Bij veel tegenlicht vind ik wel dat de reflectie toch wat veel is, ik heb betere schermen gezien wat dit betreft. Op de kijkhoek en kleuren van het scherm is weinig af te dingen.

Geluid


Het geluid dat de EliteBook Folio 1040 G1 weet voort te brengen is alleszins acceptabel te noemen voor dit systeem. Er is geen toonhoogte waar de laptop overduidelijk tekort schiet en het geluid kan hard genoeg.


4G-module


De EliteBook Folio 1040 G1 is uitgerust met een 4G-adapter waardoor je ook verbinding kunt maken met een mobiel telecomnetwerk als je geen WiFi voorhanden hebt. Je kan gebruikmaken van een eigen simkaart, maar HP geeft er ook een gratis probeerperiode van 7 dagen of 50MB bij.

Hiervoor moet je je registreren bij Cubic Telecom, in Nederland maak je vervolgens gebruik van het netwerk van T-Mobile. Het duurde in ons geval even voordat het kaartje geregistreerd was, daarna werkt het als een trein. Via de app Mobile Connect kan je nieuwe abonnementen afsluiten en inzien hoe je dataverbruik is.