4min Devices

Review: Acer Liquid Z4

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


De Acer Liquid Z4 ligt lekker in de hand. Persoonlijk houd ik wel van smartphones met dit formaat, omdat ze ook met één hand goed te bedienen zijn. Het scherm kan op zich nog een fractie groter, als dat niet ten koste gaat van het formaat van de behuizing. Opvallend vind ik wel dat er geen verlichting in de toetsen onder het scherm zit. Nu weten de meeste gebruikers wel waar de knoppen zitten en welke functie ze vervullen, maar toch is het niet echt handig te noemen.

Helaas draait Android 4.2 Jelly Bean niet bepaald soepel op de Liquid Z4. Of dat nou aan Android zelf ligt of aan de interface en wijzigingen die Acer eroverheen heeft geknald, durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet is dat Android op zich soepel moet kunnen draaien op deze hardware. Daar heeft Google met Android 4.4 KitKat hard aan gesleuteld, maar helaas heeft Acer niet de moeite genomen om die versie -die inmiddels toch al een dikke 7 maanden beschikbaar is- op de Liquid Z4 te installeren. Had Acer dat wel gedaan, dan was de Liquid Z4 zonder twijfel veel prettiger in gebruik. In zijn huidige vorm is de Liquid Z4 in dit opzicht gewoon een wanproduct vanwege alle haperingen.

Review: Acer Liquid Z4 Review: Acer Liquid Z4 Review: Acer Liquid Z4

Interface


Acer heeft de interface van Android in sommige opzichten flink op de schop genomen, op veel plekken kom je bijvoorbeeld Acer’s groene kleur tegen, in plaats van het blauw dat Google zelf gebruikt. Het multitaskscherm is voornamelijk ingrijpend aangepast en in mijn optiek niet per se in positieve zin. Acer kiest er namelijk voor om slechts vier applicaties in het overzicht te laten staan. Het is niet zo dat je alles kwijt bent als je een app uit het overzicht drukt, maar snel schakelen is er op deze manier natuurlijk ook niet bij.

Het vergrendelscherm toont snelkoppelingen naar de apps die je op het hoofdscherm onderin een vast plekje hebt gegeven. Acer heeft de iconen van applicaties wel een herontwerp gegeven, het notificatiescherm is dan grotendeels gelijk aan hetgeen Google aflevert, afgezien van enkele aangepaste knoppen. Zo kan je bijvoorbeeld de schermhelderheid in drie stappen regelen in plaats van dat er een schuifbalk verschijnt.

Review: Acer Liquid Z4 Review: Acer Liquid Z4 Review: Acer Liquid Z4

Software


Ondanks de beperkte opslagruimte heeft Acer toch kans gezien om een aanzienlijk aantal extra applicaties mee te leveren, naast hetgeen Google standaard al met Android levert. In totaal staan er direct uit de doos 51 apps op het toestel.

Het gaat hierbij om de gebruikelijke zaken als Acer Snapnote, AcerCloud, Barcode Scanner, Facebook, Flash Light en Polaris Viewer. Deze zaken kan je ook zelf in de Google Play Store vinden, of desnoods een alternatief zonder daar kosten voor te hoeven maken. Ik zou graag zien dat Android-fabrikanten de gebruiker de mogelijkheid bieden om zelf te kiezen welke apps ze wel en niet mee willen installeren in plaats van dat het toestel wordt volgekwakt met gratis rommel als dit. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat er een Galery-, Photo- en Photos-app voorgeïnstalleerd zijn.

Er zijn ook zaken die nog wel wat toevoegen, zoals Power Save, waarmee je een mode kan instellen waarin in één klap zaken als achtergrondverlichting, Bluetooth, GPS, mobiele data, de trilmotor en WiFi worden beperkt of uitgeschakeld om flink wat energie te besparen. Ook is er een Task manager, waarmee je het geheugen kan opruimen. Dat is een goede toevoeging, maar had beter in het multitaskscherm verwerkt kunnen worden, in plaats van in een losse app.