2min

Conclusie

Het grootste pluspunt van deze tablet is dat er zo goed als geen bloatware wordt meegeleverd en dat is zeker voor Samsung -maar ook voor Android in het algemeen- vrij uniek te noemen. In deze prijsklasse is het ook vrij uniek dat je twee applicaties tegelijkertijd op het scherm kunt draaien, al is het aanbod daarbij redelijk beperkt.

De bouwkwaliteit van de Galaxy Tab 4 is gezien de prijs in orde. Het had beduidend beter gekund, maar bij een lager prijskaartje horen ook lagere eisen. Verder heb je nog de keuze voor een schermformaat van 7, 8 of 10,1 inch waardoor de Galaxy Tab 4-reeks voor de meeste mensen wel met een geschikt formaat te verkrijgen is. In mijn opinie was het niet nodig geweest om versies met een scherm van 7 én 8 inch te maken, maar dat moet Samsung zelf weten.

De prestaties zijn gezien de prijs en concurrentie wel onder de maat en dat merk je ook tijdens normaal gebruik: de Galaxy Tab 4 7.0 laat geregeld op zich wachten, bijvoorbeeld bij het draaien van het scherm of het openen van een applicatie. De keuze voor een chipset van Marvell is echter wel in de prijs terug te zien. De Galaxy Tab 4 8.0 en 10.1 beschikken over een Qualcomm-chip en zijn wel iets sneller dan dit model.

De Galaxy Tab 4 7.0 is echt bedoeld voor instappers. Als je meer wilt dan af en toe een webpagina opzoeken of een video bekijken, kan ik je dit apparaat niet aanraden. Doe jezelf dan een plezier en investeer een paar tientjes extra in een van de duurdere tablets die ik in de introductie als concurrent bestempel.
6.6
  • Verkrijgbaar met drie schermformaten;
  • Nauwelijks tot geen bloatware aan boord;
  • Meerdere apps tegelijk draaien;
  • Accuduur is in orde;
  • Prestaties onder de maat;
  • Vrij traag, ook met ogenschijnlijk simpele handelingen;
  • Schermresolutie wat laag, zeker bij variant van 8- en 10,1 inch;