3min

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Zoals al eerder in dit artikel vermeld is deze versie van de Galaxy Tab 4 voorzien van een scherm van 7 inch. Het is natuurlijk maar net wat voor jou het prettigste werkt of wat voor doeleind je hebt of het formaat voor jou goed is. Ik vind de grotere formaten persoonlijk prettiger werken.


De schermverhouding is 8:5, wat voor Android-tablets een heel normale verhouding is. De fabrikanten zijn van mening dat je een tablet vooral gebruikt om video’s te bekijken en dan heb je doorgaans inderdaad geen zwarte balken op je scherm. Persoonlijk ben ik meer van het websurfen en spelletjes spelen op de tablet en dan is zo’n 4:3-verhouding van de Apple iPad en Acer Iconia A1 toch echt prettiger.

Als je een grotere versie kiest, moet je ook in je achterhoofd houden dat het beeld er stukken minder scherp op wordt. De Galaxy Tab 4 heeft met een pixelratio van 216 pixels per inch al geen scherp beeld, maar de varianten van 8 en 10,1 inch moeten het doen met respectievelijk 189 en 150 pixels per inch.

Samsung voorziet de Galaxy Tab 4 van Android 4.4 KitKat en zo hoort het ook. KitKat is momenteel immers de meest recente versie van Android. Ondanks vele optimalisaties aan de kant van Google draait het besturingssysteem helaas niet zo soepel als je zou willen. Het openen van de gemiddelde app kost bijvoorbeeld meerdere secondes. Verander je de oriëntatie van het scherm dan kun je eveneens even rustig achterover zitten, voordat de tablet zich daaraan heeft aangepast.


Interface


Samsung heeft de Galaxy Tab 4 voorzien van de herkenbare TouchWiz-interface. Het gaat dan om de laatste versie, waarbij alle elementen platgeslagen zijn. De Magazine UX die ook geregeld wordt meegeleverd is in dit geval achterwege gelaten. Het is aannemelijk dat deze interface teveel van de Galaxy Tab 4 zou eisen. Ik vind de interface van deze tablet duidelijk, de vormgeving is bovendien een stuk neutraler dan voorheen het geval was.

Als gebruiker kan je twee apps tegelijkertijd openen middels Samsung’s fijne Multi Window-optie. Zo zet je bijvoorbeeld je webbrowser gelijktijdig met YouTube open. Ontwikkelaars moeten hun app wel gereedmaken voor deze functie en dat gebeurt helaas niet op grote schaal. Maar een aantal vitale apps van Google en Samsung zelf ondersteunen de mogelijkheid in ieder geval wel.


Software


Van Samsung zijn we de afgelopen jaren gewend dat er de nodige extra software wordt toegevoegd, waarvan het nut vaak twijfelachtig was. De laatste maanden houdt het Koreaanse bedrijf zich echter heel erg in en wordt het aantal toegevoegde apps duidelijk teruggebracht. Via Galaxy Apps en Galaxy Essentials kan je alsnog de nodige extra’s downloaden, maar je hebt dus zelf in de hand welke zaken je wilt hebben.

De Galaxy Tab 4 bevat standaard 37 applicaties, wat voor een Android-apparaat erg weinig is. Toch is bij de 8GB-versie van de Galaxy Tab 4 uit de doos maar 4,11GB vrij, wat ik opvallend weinig vind.

Bij de toegevoegde applicaties zitten ook nuttige zaken als Hancom OfficeViewer en de mogelijkheid om de volledige suite met Hcell, Hshow en Hword te installeren. Samen wegen deze apps ongeveer 100MB. Als je deze apps puur voor invoer gebruikt zijn ze vrij bruikbaar, ga je lastigere dingen doen dan gaat de Galaxy Tab 4 wel erg tegensputteren. De tablet is eigenlijk niet krachtig genoeg voor dit kantoorpakket, maar als je weet wat de limitaties zijn is het nog wel best een fijne toevoeging.

Ook krijg je voor twee jaar 50GB opslagruimte bij Dropbox en daarmee zijn de voorgeïnstalleerde applicaties al voor een groot deel besproken. In feite staat er gewoon géén bloatware op de Galaxy Tab 4 en dat is voor Samsung toch wel een hele prestatie, met alle respect.