2min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties (systeem)

De Sony Xperia Z3 heeft de beschikking over een Snapdragon 801-chipset, net als de Xperia Z2. Wel gaat het om een ander type, waarbij de processor een iets hogere kloksnelheid heeft. Het werkgeheugen blijft met 3GB gelijk en dus moet het verschil van de snellere chipset komen.

In AnTuTu Benchmark komt de Xperia Z3 opvallend genoeg iets minder goed uit de bus dan zijn voorganger, ondanks de betere chipset. Ik heb de test verscheidene malen opnieuw gedraaid en het toestel ook naar fabrieksinstellingen teruggezet, dit is de maximale score die ik er uitgeperst krijg.

Uit een analyse van de losse tests blijkt dat het nieuwe vlaggenschip het juist voornamelijk laat liggen in de processortest. Ook in de test van het werkgeheugen worden punten verspild. De prestaties van de grafische chip zijn in AnTuTu ongeveer gelijk, in de UX- en I/O-test wordt een tikje beter gescoord, maar dat kan de slechte prestatie van de processor niet compenseren in de totaalscore.

Benchmark: AnTuTu X Benchmark – Total


Ook in Geekbench 3, waarin de processor wordt getest, weet de Xperia Z3 niet echt een goede indruk achter te laten. Het verschil met de Xperia Z2 is iets minder groot, maar aan de verwachtingen wordt gewoon niet voldaan.

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore


Wat systeemprestaties betreft is de Xperia Z3 opmerkelijk genoeg geen verbetering. De Snapdragon 801-chipset die Sony heeft gebruikt bevat een snellere processor, maar dat blijkt niet uit de benchmarks. Wellicht heeft Sony ons voorzien van een maandagochtendmodel. Gelukkig voelt ook dit toestel bij praktisch gebruik gewoon erg snel aan.