2min

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


Afgezien van de reeds besproken ontwerpfout rondom de verzonken camera vind ik de Lumia 830 redelijk lekker in de hand liggen. Het frame is voorzien van redelijk harde hoeken, maar ze zijn toch net genoeg afgerond om niet pijnlijk te zijn. Zoals bij veel recente smartphones is het wel wat lastig om het gehele scherm met één hand te kunnen bedienen. De uiterste hoeken zijn net niet makkelijk te bereiken, je moet het toestel daarvoor net even anders vastpakken als je niet de beschikking hebt over bovengemiddeld grote handen.

De knoppen zitten op de juiste plekken in de behuizing. De cameraknop is natuurlijk niet zo eenvoudig te bereiken, tenzij je daarvoor je pink gebruikt. Maar deze knop is ook voornamelijk bedoeld voor wanneer je foto’s in landschapsmode neemt. De afgeronde zijdes van het scherm zorgen ervoor dat je net wat prettiger vanaf de zijkant over het scherm kunt vegen.


De camera van de Lumia 830 ligt dan wel verzonken in de behuizing, maar de achterkant is allerminst vlak. De rand rond de camera is net wat dikker dan de achterkant van het toestel, ook is deze achterkant afgerond waardoor het toestel een beetje bol staat. Dat betekent dat de Lumia 830 niet stabiel op een vlakke ondergrond ligt. Dit is storend als je bijvoorbeeld een berichtje wilt typen terwijl je toestel op tafel ligt; door de onregelmatige achterkant trilt het ding bij aanrakingen op de zijkanten van het scherm steeds heen en weer.

Windows Phone is geen zwaar besturingssysteem en dat betekent ook dat de Lumia 830 over het algemeen niet zo’n moeite heeft om soepel te draaien. De smartphone is snel genoeg voor de meeste taken, maar de prestaties zullen aan het einde van deze recensie ook nog aan bod komen. Wil je meer weten over Windows Phone 8.1, dan verwijs ik je door naar onze uitgebreide review.


Software


Vanuit Microsoft en Nokia worden Lumia-toestellen inmiddels geleverd met een dijk aan extra applicaties. Hoewel niet alle software exclusief is, kan je het bijna wel zo beschouwen omdat er vrijwel geen andere merken zijn die voor onze markt nog Windows Phone-toestellen produceren.

De meest belangrijke toevoegingen zijn in mijn optiek Here Maps en het bijbehorende Here Drive+, waarmee je een mooie navigatie-app die ook offline te gebruiken is krijgt. Ook de Office-app mag niet vergeten worden. Wel opmerkelijk is dat de Office-app voor andere mobiele platformen wat mij betreft een stuk beter dan de Windows Phone-variant.

Toevoegingen die mogelijk niet door iedereen gewaardeerd worden zijn er helaas ook wel. Microsoft voegt standaard zonder dit te vragen bijvoorbeeld de apps van Facebook, Flipboard en Shazam toe. Je hebt wel de vrijheid om ze desgewenst te verwijderen.