3min

Gebruikservaring

Gebruikservaring


De Huawei Google Nexus 6P is voorzien van Android 6.0 Marshmallow, de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Zoals gewoonlijk bij Nexus-toestellen blijft een Android-skin en bloatware achterwege, wat min of meer betekent dat er ook geen onnodige toeters en bellen in de software zitten. Dit is Android in zijn puurste vorm en dat zorgt er ook voor dat de Nexus 6P gewoon vlot draait.


De Nexus 6P is wel iets handzamer dan de Nexus 6. Het toestel is even lang, maar wel een halve centimeter minder breed en een kwart centimeter dunner. Ik kan echter alsnog niet bij de tegenovergestelde rand komen, dus zelfs typen met de hand waarin ik het toestel vasthoud is al moeilijk. Over het formaat van het toestel kan je natuurlijk discussiëren. Ik houd er zelf niet van als ik een telefoon niet goed met één hand kan besturen, dit kan je in mijn ogen niet handzaam noemen. Anderen hebben juist graag zoveel mogelijk schermoppervlak tot hun beschikking, bijvoorbeeld voor het bekijken van video’s. Het is een kwestie van smaak en je moet zelf zien in welk kamp je thuishoort. Natuurlijk is er nog altijd de Nexus 5X, welke met een schermformaat van 5,2 inch wel een stuk makkelijker te bedienen is.

Overigens ligt de Nexus 6P wel prettig in de hand dankzij de wat ronde achterzijde. Bij veel toestellen heb ik daar dan vaak weer de klacht bij dat ze instabiel op een vlakke ondergrond liggen, wat je bijvoorbeeld bij het typen merkt. Dankzij de uitbouw van de camera is dat bij de Nexus 6P niet het geval. Die uitstulping is namelijk zo goed als vlak.


Vingerafdrukscanner

Met de komst van Android 6.0 Marshmallow zijn vingerafdrukscanners in Google’s mobiele besturingssysteem geïntegreerd. Huawei heeft ervoor gekozen om de scanner in de achterzijde van de Nexus 6P te integreren. Persoonlijk vind ik dit geen handige locatie omdat hij uit het zicht is. Met een beetje geluk leg je je vinger er wel op, maar het blijft een beetje zoeken. We hebben ook scanners aan de voor- en zijkant van smartphones gezien en dat vind ik in beide gevallen beter.

De Nexus 6P is ook vanuit de standby te ontgrendelen middels de vingerafdrukscanner. Dus als het scherm uitgeschakeld is leg je enkel je vinger op de scanner, waarna je een tril voelt als de afdruk herkend wordt. Je kan maximaal vijf afdrukken registreren, die kan je gebruiken om je toestel te ontgrendelen en om aankopen te doen.


Het registreren van afdrukken werkt erg snel, je hoeft je vinger slechts zes keer op de scanner te plaatsen om een goede scan te laten maken. Ik heb ook toestellen gezien waarbij dit meer dan twintig maal moest.

USB Type C

Ik haalde het eerder al even aan: de Nexus 6P is uitgerust met een nieuw soort USB-poort. De eerste apparaten met deze poort werden al een jaar geleden op de markt gebracht, zoals de Nokia N1-tablet. Eigenlijk verbaast het me hoe lang het geduurd heeft voordat het eerste apparaat met deze poort bij ons op de redactie de revue passeert.


Opmerkelijk genoeg betreft het hier wel een USB 2.0-poort, terwijl de specificatie ook geschikt is voor het aanzienlijk snellere USB 3.1. Aan de andere kant: wie gebruikt dankzij de opkomst van clouddiensten nou nog kabels om bestanden over te zetten van bijvoorbeeld computer naar smartphone of andersom? Ik niet.

Het grootste voordeel van de Type C-poort is dat de kabel op twee manieren kan worden verbonden. Dat scheelt een heel geklooi als je de kabel achteloos of bij weinig licht wilt verbinden met je toestel. Apple-gebruikers zijn dit natuurlijk al jarenlang gewend, met de komst van USB Type C kunnen ook anderen hiervan genieten.

Het grootste nadeel is dat oude kabels niet passen. Je moet dus je hele arsenaal opschonen, maar hopelijk is dit ontwerp een lang leven beschoren. Dat kunnen we echter pas in de toekomst vaststellen.