Benchmarks (grafisch en opslag)

Naast het leveren van goede systeemprestaties is het ook prettig om een beeld te hebben van de grafische kracht en de snelheid van de harde schijf, of dit nu een HDD of een SSD is. Veel laptops worden nog weleens verpest door de fabrikant met een trage harde schijf, dat is op deze manier uit te sluiten.

We beginnen met de grafische testen van de Surface Pro 4, hiermee wordt duidelijk of het systeem geschikt is om op te gamen of voor de professional, geschikt is voor Adobe Photoshop en Premiere.

In deze benchmark is goed te zien dat Intel met zijn zesde generatie Intel Core-processoren weer een flinke sprong voorwaarts heeft gemaakt want de Surface Pro 4 neemt best wel ver afstand van alle voorgaande modellen. Op één systeem na op het moment van schrijven en dat is de HP Envy 15-ae047nd, de reden dat die HP Envy nog een flink stuk sneller is komt door de aanwezigheid van een discrete videokaart, naast interne GPU in de Intel Core-processor beschikt dat systeem nog over een losse NVIDIA-videokaart. Hierdoor is dat systeem grafisch krachtiger, maar dat gaat eigenlijk altijd ten koste van de accuduur. Vandaar dat Microsoft daar niet voor heeft gekozen.

Wellicht dat de Intel Core i7-processoren uit de zesde generatie wel dichterbij de score van de HP Envy kunnen komen.

Opslag


Steeds vaker zien we dat de opslagcapaciteit de bottleneck is van de laptop, doordat de fabrikant hier op heeft bezuinigd of simpelweg voor het verkeerde merk te kiezen. Vandaar dat we het nu wel proberen te meldden, zodat gebruikers hier rekening mee kunnen houden. In onderstaande grafiek is te zien dat de Surface Pro 4 hier aardig op scoort, maar zeker niet perfect. Wat mij betreft geen reden tot zorg.