Conclusie

Alles bij elkaar heeft Microsoft met de Surface Pro 4 weer gewoon een goed systeem afgeleverd. Het verschil met het model van vorig jaar is de flinke vooruitgang in prestaties en accuduur, maar tegelijk ook het iets grotere scherm. Gebruikers en bedrijven die nu een Surface Pro willen aanschaffen doen er goed aan om direct voor de Surface Pro 4 te kiezen en niet voor een voorgaand model.

Wat ik wel jammer vind is dat Microsoft weinig doet met de kritieken die het krijgt wat betreft het bundelen van de toetsenbord-cover en de Surface-tablet. De tablet op zich zonder toetsenbord-zover kan ik namelijk niemand aanraden, een krachtige Windows-tablet is namelijk niet zo nuttig op dit moment, Windows 10 bestaat pas een half jaar en het app-aanbod is nog zo goed als nihil. Dat heeft tijd nodig en daarom zie ik de Surface Pro 4 echt als een laptop-vervanger en dat kan niet zonder toetsenbord, dus Microsoft bundel die producten alsjeblieft.

Wat betreft de prijs van de Surface Pro 4, heel goedkoop is het systeem niet, maar voor de prestaties die het systeem levert krijg je wel degelijk waar voor je geld. Een Apple Macbook Pro is uiteindelijk ook niet echt goedkoop en dat is toch een beetje waar je deze Surface Pro 4 mee mag vergelijken, zeker het model met de Core i5 en Core i7-processor.

Echt grote innovaties in de Surface Pro 4 waren er niet dit jaar naar mijn mening. Het scherm is wat groter geworden en de rand rond het scherm wat kleiner, dat is een goede vooruitgang. De toevoeging van de infrarood-camera aan de voorzijde zodat je automatisch kan inloggen met Windows Hello is ook een leuke toevoeging. Echt een revolutie is de Surface Pro 4 dus zeker niet, wel een evolutie op de Surface Pro 3, dat is op zich niet erg want er is niets mis met het product, maar het zorgt er wel voor dat er minder over gesproken wordt en het succes van zijn voorganger moeilijk te evenaren wordt.
8.3
  • Groter scherm, kleinere bezel;
  • Krachtige Intel Core-processor;
  • Goede laptop-vervanger;
  • Accuduur is wederom verbeterd…
  • …maar wat mij betreft mag het altijd beter;
  • Het blijft een prijzig apparaat en zeker de 149 euro voor het toetsenbord;
  • Toetsenbord-cover nog steeds niet standaard meegeleverd;
  • Niet geschikt als tablet;