Gebruikservaring
Toetsenbord
Het toetsenbord van de Precision 5510 is opgebouwd met chiclet-toetsen, die elk een eigen eiland vormen. Dit is al jarenlang de standaard. Het valt bij de Precision 5510 wel op dat de toetsen relatief ver uit elkaar liggen. Dit vormt wat mij betreft echter geen probleem, het toetsenbord leent zich prima om lange teksten op te schrijven.
Dell heeft er ook voor gekozen om toetsenverlichting in het toetsenbord te verwerken, wat natuurlijk altijd plusplunten oplevert. De functietoetsen hebben ook een dubbelfunctie om bijvoorbeeld het geluid te dempen of de schermverlichting aan te passen. Deze functionaliteit is primair, wil je van de F1- tot en met F12-functie gebruikmaken, dan moet je de Fn-toets ingedrukt houden.
Touchpad
De touchpad ondersteunt uiteraard multitouch-bewegingen. Over het algemeen werkt het invoerapparaat lekker, maar bij scroll-bewegingen gaat de Precision 5510 wel eens de mist in. Wil ik bijvoorbeeld in de browser naar beneden scrollen door met twee vingers naar boven te bewegen, dan interpreteert de Precision 5510 dit als een knijpbeweging waardoor er ingezoomd wordt. Dit komt sporadisch voor en het is dan natuurlijk wel storend te noemen.
Scherm
De Precision 5510 die wij van Dell ontvingen heeft een Ultra HD-scherm aan boord. Deze optie kost grofweg 250 euro meer dan een Full HD-scherm. Vergeleken met een Full HD-scherm zie je qua detail wel verschil, maar ik vind het persoonlijk geen schokkend groot verschil.
Het grootste voordeel van het Ultra HD-scherm is in mijn ogen dat het ook aanraakgevoelig is. Microsoft moedigt Windows-gebruikers al jarenlang aan om het systeem met je vingertoppen aan te sturen en in mijn ogen werkt dat somms ook erg goed. Vaak is het echter ook fijn om gewoon terug te kunnen vallen op toetsenbord en touchpad, bijvoorbeeld bij het bewerken van documenten.
Geluid
We zien vaak dat laptopfabrikanten samenwerken met een bekende audiofabrikant zoals Bang & Olufsen of Harman Kardonn, maar in de regel is dit absoluut geen sleutel tot succes. Het is ook maar de vraag in hoeverre zo’n audiomerk zich nou echt bemoeit met de ontwikkeling van de speakers en gerelateerde onderdelen.
Dell heeft voor de Precision 5510 echter geen gebruik gemaakt van zo’n samenwerking. Desondanks weet het geluid me in positieve zin te verbazen, omdat er veel detail in zit. Zeker de lage tonen zijn opmerkelijk goed aanwezig. Jammer genoeg is het geluid wel wat dof. We zien vaak dat hoge tonen aanwezig zijn terwijl lage tonen vrijwel geheel afwezig zijn, bij de Precision 5510 is het andersom.
Camera
Dell heeft ervoor gekozen om de camera van de Precision 5510 niet boven maar onder het scherm te plaatsen. Vermoedelijk is deze keuze gemaakt om de bezels zo dun mogelijk te maken.
Dat de camera onder het scherm zit vind ik een misser, omdat je een stuk minder florisant in beeld verschijnt en minder recht in het beeld kijkt.