3min Devices

Review: OCZ Silencer 610 watt

Features

De volle 610 watt op 40 graden


Veel voedingen beloven een hoog vermogen, maar vaak gaat is dat niet realistisch. Sommige voedingen bieden 600watt, maar dan wel op een temperatuur van 25 graden. 25 Graden in een desktop is niet realistisch, meestal zit een voeding dan nog bovenin een systeem en gaat de al warme lucht via de voeding naar buiten. Bij deze voeding kan de volle 610 wel gehaald worden, 610 watt wordt gehaald op 40 graden.

90 procent minder geluid per watt


De voeding is echt zeer stil, om de voeding te horen moet je dat echt willen en met je oor bijna tegen de voeding zitten. Hoe doet PC Power & Cooling dat toch? Het geheim wordt verklapt op de website. Turbulentie ontstaat als de fan te dicht op de heatsinks zit, alleen al door dit te voorkomen daalt het geluidniveau met zo’n 10dB. Omdat ze een 80mm fan gebruiken in plaats van een 120mm is er minder obstructie en kan de lucht zonder probleem weggezogen worden. In de voeding zitten twee T-vormige heatsinks die de warmte opnemen en dus een fan van 80mm.

Omdat ik veel onderdelen had aangesloten kwam het totale geluid boven die van de voeding uit. Na alle lawaaiige onderdelen teruggeschroefd te hebben was de voeding nog steeds vrij onhoorbaar. Ik hecht erg veel waarde aan stille computers. In mijn systemen zit passieve koeling of hele stille (Xilence) fans. Koeling met fans boven de 25dB worden genadeloos vervangen. Bij deze voeding is dat niet nodig geweest.

Hoge efficiency met PFC


De voeding bied een efficiency van 83 procent (80 procent op 110v), ook als je de voeding niet op 610watt gebruikt. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee op de lange termijn, maar ook voor de ijsberen op de Noordpool. PFC staat voor Power Factor Correction. PFC is ingewikkeld. Het zorgt voor meer stabiliteit en efficiëntie aan de binnen- en buitenkant van je voeding. Door deze technologie maakt het voor de voeding niet uit of hij 100v of 240v uit de muur krijgt.

Review: OCZ Silencer 610 watt
Ondersteboven inbouwen, Amerikaans design?


Sterke 12v lijn


Zoals te zien biedt de voeding een hele zware 12v-lijn aan die je erg zwaar kan belasten. Dit kan goed uitkomen als je veel onderdelen hebt die een zware belasting op de voeding geven. Denk er maar eens over na: stel dat je meerdere voltlijnen hebt, één wordt gebruikt door je moederbord en cpu. De tweede door je harde schijven en dvd-roms. De derde door je videokaart. Bij elke voltlijn hou je dan steeds een klein beetje ampère over. Stel nu dat je een tweede videokaart in wil zetten, of peltierkoeling, dan had dit gekund als je de resterende kracht van de overige lijnen gebundeld had. De kracht van je voeding wordt dus gevangen gehouden door je minder gebruikte voltlijnen.

SLI Ready


De voeding is uiteraard ook Crossfire ready, de voeding beschikt over twee PCIe stekkers voor videokaarten. Eén daarvan kan met een extra plugje naar een 8-pins PCIe aansluiting gevormd worden. Ook al wordt die 8 -ins niet vaak gebruikt, toch handig als optie.

Geen Cablemanagement


De voeding is niet modulair en gelukkig maar. De extra weerstand van de extra plugs staat gelijk aan 60cm extra draad waardoor je heel veel extra weerstand hebt. Nog erger, de aansluitingen zijn zeer delicaat en kunnen makkelijker stukgaan. Professionele systeembouwers schrijven daarom altijd niet geïnterrumpeerde draden voor. Kabels kan je altijd wegwerken, in mijn geval liggen ze gewoon op de voeding bovenin de kast, weerstand kan je niet wegdoen.

Table of contents