3min

Tags in dit artikel

, , ,

Het negatieve nieuws

In de voorgaande pagina’s spreek ik met veel lof over mijn nieuwe iMac. Maar, is dit niet wat te enthousiast? Wel, dat hangt van verschillende factoren af, tijd om dat even te verduidelijken.

Ondanks dat OS X heel stabiel is, kan het ook wel eens crashen. Veelal zijn het de programma’s die crashen en de GUI (het stukje software die alle mooie lijntjes tekent op je scherm) laten vastlopen. Zo had ik een keer op een erg warme dag dat Aperture 2 tijdens het importeren van nieuwe foto’s, het scherm omtoverde in de prachtige kleur: roze. Het enige dat ik nog kon doen was de muis bewegen. De muziek speelde ook nog rustig door op de achtergrond. Echter meer dan dat deed mijn iMac niet meer.

De applicatie VLC en QuikTime hebben daarnaast wel eens zin om te stoppen met werken tijdens het doorspoelen in een film. Dit kan echter liggen aan de codecs en niet aan OS X zelf.


Qua geheugengebruik is OS X gewoon veel efficiënter dan Windows, maar in Aperture 2 zit een geheugenlek. Niet iedereen heeft hier last van, maar als je deze bug hebt, dan laat Aperture 2 OS X vastlopen. De swapfile vult zich tot 4 GB en neemt ook alle vrije MB’s op in het RAM-geheugen.

Verder is hier Exposé (hoogstwaarschijnlijk door mijn eigen fout) vastgelopen. Ik vond het effectje namelijk leuk en begon hier eens mee te "spelen". Omdat ik dit 50 keer na elkaar had gedaan, zonder OS X de kans te geven mij bij te benen, resulteerde dit wel in een vastloper.

Jammer genoeg heb ik tijdens het schrijven van deze review, nog een probleem ontdekt, namelijk condensatie achter het scherm. Een kleine zoektocht op Google vertelde mij dat er een ontwerpfout in de behuizing zit. Het heeft dus geen zin om je iMac terug te sturen indien je dit hebt. De enige tip die gegeven wordt, is dat je iMac langzaam moet opwarmen. krijg je toch condens, dan kun je door de fans eventjes op volle snelheid te laten draaien, de condens wegkrijgen of er even met een haardroger op blazen.

Persoonlijk raad ik ook aan om SMCFanControl te installeren. De fan gaat soms pas sneller draaien als de processor een temperatuur van 79 °C bereikt heeft. Temperaturen van 60 °C voor de harde schijf zijn ook niet bijzonder. Met SMCFanControl kun je de drie ventilators sneller laten draaien en dus eerder ingrijpen .


Voor de grap kun je ze ook eens aan volle snelheid laten spinnen, indien je dan voor de iMac zit, voel je een lichte windverplaatsing, geen airco meer nodig dus! Het beste is echter om alle ventilatoren ongeveer 100 tot 200 toeren sneller te laten draaien, dat verlaagt de temperatuur met ongeveer 5°C.

Inmiddels wordt het denk ik tijd om aan dit verhaal een einde te brouwen. Op naar de eindconclusie.