2min

Tags in dit artikel

, ,

In de praktijk

Maar waar het uiteindelijk om gaat zijn natuurlijk de overdrachtsnelheden. Om de snelheid te meten heb ik gebruik gemaakt van het programma IOzone. Dit freeware programma is zeer geschikt om snelheden mee te meten.

Bij het testen voor deze snelheden heb ik een bestand met de grootte van 100MB gebruikt. Zoals verwacht bij een netwerkverbinding, startte de ShareSpace op een hoge snelheid en zwakte deze snelheid geleidelijk af, tot hij rond de 1024kbps zat. De snelheid lag dus ongeveer op 1MB per seconde. Niet echt acceptabel voor een apparaat van bijna 1000 euro.

Na een hoop gedoe en getest, nog meer gedoe en nieuwere drivers, gingen de snelheden iets omhoog. Na een tijdje lag de gemiddelde snelheid voor het schrijven op 5Mbps en kwam het lezen zelfs op een keurige snelheid van 20Mbps. Dit was helaas van korte duur, vanaf het moment dat ik opnieuw opstartte, was ik weer terug bij af. Helaas had het opnieuw installeren van drivers deze keer geen effect. Het lezen van het forum op de Western Digital site bevestigden dit probleem. Het is maar de vraag of Western Digital iets aan dit probleem kan doen zonder dat je genoodzaakt bent om nieuwe hardware aan te schaffen.


Een tweede test, dit keer maak ik gebruik van Total Commander. Deze vervanger van Windows Verkenner laat net als in Windows Vista de overdrachtssnelheid zien. Helaas bleken de resultaten ook hier hetzelfde.

Goedgezind als ik was, ben ik gaan kijken of deze snelheden aan de HDD’s lagen, of dat de RAID-controller de beperkende factor was. Maar nadat ik nieuwe schijven installeer blijkt ineens de hele back-up functie niet meer te werken, er gebeurt niets. Geen knipperende lampjes, geen schijf activiteit, geen warme USB-stick. Mijn USB-stick werd door Windows Vista, na gebruik van de cd nog wel als externe schijf gevonden en kon zo ook gebruikt worden. De ShareSpace zelf was echter niet meer te gebruiken. Zodra ik de public map wilde openen crashte mijn explorer.

Ter vergelijking: Er staat hier een oude IDE Maxtor netwerk schijf voor back-ups met een "oude" 100Mbit-aansluiting. Deze haalde een gemiddelde snelheid van 2300kbps.