Testen
Testssoftware
De gebruikte programma’s voor het testen zijn:
- Prime95;
- Realtemp 2.70;
- TurboV.
Om tijdens het testen het voltage te verhogen of de Bclk te verhogen werd een meegeleverd moederbordprogramma gebruikt. Het programma, dat de naam TurboV draagt, draait vanuit Windows en bespaarde mij een hoop reboots. Last but not least, Realtemp 2.70, dit werd gebruikt om de temperaturen uit te lezen. Het programma is geschikt voor de Core i7 en is in staat om een log bij te houden en op die manier de temperatuurstijging de registeren.
Core i7 920@2,66GHz [AUTO]

Hierboven zien we de resultaten op 2,66GHz, de standaard snelheid van de Core i7. De idle temperatuur van de Triton is nagenoeg hetzelfde als de Noctua NH12-UP en schommelde op alle cores rond de 32 graden. Pas toen Prime95 zijn werk ging doen werd het verschil tussen de koelers goed zichtbaar.
Core i7 920@3,6GHz [1,275V]

Tijdens deze test werden zowel de Turbo modes als de HyperThreading ingeschakeld hetgeen voor iets meer warmte zorgt dan wanneer deze uit staat. De standaard Intel-koeler kan Prime95 niet gedurende het kwartier volledig draaien, de temperatuur overstijgt dan de 90 graden. Omdat ik dat te warm vind heb ik de computer uitgeschakeld. De Triton presteert matig ten opzichte van de Noctua. Voor de veertig tot vijftig euro die de Triton kost, kun je beter een Thermalright 120 aanschaffen.
Tijdens het testen werd ook duidelijk dat de koeler niet bepaald de stilste is. Weliswaar is de Triton stiller dan Intels eigen koeler, hij blijft echter op volle snelheid storend aanwezig en komt boven het geluid van bijvoorbeeld harde schijven uit. Het moge duidelijk zijn dat het niet mijn favoriete koeler is. Om ASUS toch nog een pluspunt te geven, het moederbord waarop alle testen plaats vonden hield zich prima.