Logitech G25 stuur en schakelunit
Het stuur heeft een diameter van 27,5 centimeter wat tegenwoordig aan de kleine kant begint te worden. Zelfs Logitechs DFGT heeft een grotere diameter en dat geeft toch wel aan dat de jaren voor de G25 mogelijk beginnen te tellen. Het rad van het stuur is van leer, met een iets andere structuur op de plekken waar je het stuur vastpakt. Het leer zelf voelt lekker aan, maar het rad is aan de zeer dunne kant. Het voelt alsof je een iel stuurtje van een Suzuki Alto uit de jaren ’80 vastpakt. Het leer biedt overigens zeer veel grip en laat je nauwelijks zweten. Met het leer pakt de G25 goede punten, maar het dunne stuur vergooit veel.
Voorop het stuur zelf zitten slechts twee knoppen, bij elke duim één. Verder zijn de grote schakelflippers op het stuur ook te zien. De schakelflippers zijn de beste leverbaar op de consumentenmarkt: Goed bereikbaar, groot en zeer stevig.
De rest van de knoppen zitten op de schakelunit. Dit zijn er echter slechts acht knoppen en een HAT-switch. Je kan wel stellen dat de Logitech G25 een duidelijk knoppengebrek heeft, zeker gezien zijn prijs. Overigens fungeren de versnellingen van de H-bak ook als in totaal zeven knoppen, maar die kan je niet makkelijk gebruiken als losse knoppen.
De behuizing van dit stuur is zeer sterk, verder is er geen enkel kraakje te horen. Het lijkt vrijwel dezelfde behuizing te zijn als die van de DFGT, alleen nu zitten er ook koelgaten in. Het stuur zit stevig vast en is ook niet te betrappen op geluiden uit de behuizing of vervormingsgeluiden. De kunststoffen, leer en metalen die Logitech voor dit stuur heeft gebruikt zien er allemaal zeer representatief uit en voelen zeer stevig aan, een zeer goede combinatie. De klem is in het stuur gebouwd, net als bij de Formula Force EX en DFGT. Het is alleen een evolutie van deze twee klemmen. Eerst draai je ze vast, en hierna druk je ze in, waardoor ze echt klemvast gezet worden. Loshalen kan op dezelfde manier.
Je kan het stuur ook extra vastmaken met twee bouten. Dit is natuurlijk alleen handig in een vaste cockpit.
De rotatie van het stuur is 900 graden, een rotatie die zeer tevreden stemt en standaard is in deze prijsklasse. De rotatie is in stappen van 20 graden in te stellen tussen 40 en 900 graden.
Als laatste de versnellingspook. Om eerlijk te zijn ben ik niet geheel onder de indruk van het stengeltje. In de sequentiële stand is hij best aardig, maar in H-bak stand is de weerstand gewoon te laag. Je blaast hem bijna een versnelling in als ware. Natuurlijk is dit overdreven, maar je weet nooit precies of je hem in de 3 of in de 5 zet. Het lijkt erop dat de H-bak meer iets is als gimmick dan om echt continu te gebruiken. Voor de achteruitversnelling moet je pookje indrukken en richting de 6e versnelling begeleiden. Om te wisselen tussen sequentieel moet je pookje indrukken en de grote grijze knop omdraaien.
De materialen die gebruikt worden bij de pook zijn wel goed, het leren hoesje en het gedeeltelijk leren pookknopje leveren bij aan het kwaliteitsgevoel.
Het vastzetten van het pookje geschiedt op dezelfde manier als bij het stuur. Ook kan het pookje net als het stuur worden vastgezet met twee bouten.
Force Feedback en precisie
De maximale force feedback van dit stuur is zeer sterk door de twee motoren in dit stuur. Indien je deze krachten niet gewend bent heb je de volgende dag spierpijn, zelfs erger dan bij de DFGT. Natuurlijk is de kracht geheel zelf in te stellen indien de krachten te sterk zijn. De precisie en snelheid van de force feedback is over het algemeen zeer goed, alleen rond de middenstand lijkt er een ‘dode zone’ te zitten. Dit komt door de twee force feedback motoren die elkaar anders mogelijk gaan tegenwerken. Ondanks de tandwielen is het stuur redelijk stil.