Installatie software en kabels
Software
De software en drivers van Logitech laten zich op dezelfde wijze installeren als die van de Formula Force EX en Driving Force GT. Je kan de bijgeleverde cd gebruiken, maar voor de nieuwste drivers zal je naar de website van Logitech moeten gaan. Er wordt een installshield-wizard tevoorschijn getoverd en de installatie begint. Tijdens de installatie moet je alles aansluiten. Kalibreren doet dit stuur zelf net als de Driving Force GT, dus na het aansluiten ben je klaar. Hierna krijg je meteen de profiler-setup om alles te testen.
Ik had de driver laten staan zoals na de review van de DFGT en de G25 werd meteen herkend. Hierdoor is er geen eerste profiler setup scherm, maar dat scherm zal er vrijwel hetzelfde uitzien als bij de Driving Force GT en de Formula Force EX.
Behalve drivers is er ook een applicatie geïnstalleerd, namelijk de Logitech profiler. Dit programma geeft de mogelijkheid om bepaalde functies toe te voegen aan spellen. Daarnaast kun je meerdere profielen maken bij het gamen.
Kabels
Kabelmanagementsysteem
De Logitech G25 heeft een kabelmanagementsysteem in het stuur. Alle kabels dienen onderaan het stuur worden ingeplugd, en dan via gootjes naar de achterkant van het stuur worden geleid. Alle kabels, behalve de USB-kabel zijn los te halen.
Na enig proberen ben ik van mening dat dit managementsysteem niet goed werkt als je geen vaste racesetup hebt. Het maakt het plaatsen van het stuur onnodig lastig door alle vier kabels die er weg komen. Indien je wel een vaste set hebt, zoals bijvoorbeeld een Playseat heb je hier geen last van omdat je het stuur niet op en af hoeft te doen. Daarnaast is binnen dit managementsysteem ook een balk aanwezig waar je de kabels omheen kan wikkelen, zodat je geen overbodige kabels hebt. Voor de enthousiasteling is dit systeem zeer goed.
Bij dit stuur zijn er vier kabels nodig. Als eerste de USB-kabel, deze zit direct vast aan het stuur. De lengte van de USB-kabel is ongeveer 200 cm lang vanaf de achterkant van het stuur, daarmee heeft Logitech ervoor gezorgd dat vrijwel alle pc’s met het stuur verbonden kunnen worden, zonder dat de ergonomie van de zitplek wordt verstoord. Ook raceframes zullen geen problemen hebben deze lengte.
De tweede kabel is de verbinding tussen de pedalen en het stuur. De verbinding die Logitech voor de pedalen gebruikt lijkt sterk op die van de andere stuurtjes. Alleen heeft Logitech hier gekozen voor een negenpins-stekker in plaats van een zevenpins. De stekker lijkt overigens op een ouderwetse I/O poort.
De negenpins stekker maakt een stevige indruk. Dankzij het kabelmanagementsysteem is uitvallen van deze stekker vrijwel onmogelijk ondanks het afwezig zijn van schroefjes. De dikte van de kabel is gelijk aan die van de USB-kabel. De lengte van de kabel is 170 cm, wat goed is. Hier zeker geen klachten.
De derde kabel is de stroomkabel. De stekker in het stuur is een standaard type stekker voor voedingsaansluitingen. Het voedingsblokje hoeft in dit geval niet in het stopcontact gestoken te worden, maar lijkt meer op een standaard notebook adapter, alleen dan iets kleiner. De stekker voor het stopcontact is los te halen van de voeding. De lengte vanaf het stopcontact naar de voeding is 180 cm, vanaf de voeding naar het stuur is 130 cm waardoor de lengte tussen stopcontact en stuur maaar liefst 320 cm kan bedragen (voedingsblok is 10 cm lang). Beide kabels zijn stevig en dik.
Dit stuur heeft zelfs nog een vierde kabel, deze is voor de schakelpook inclusief knoppen. De lengte van deze kabel is 150 cm, wat meer dan genoeg zou moeten zijn voor een pook. De stekker is hetzelfde als de stekker van de pedalen. Ook een negenpins-stekker dus, alleen is het type omgedraaid. Waar de stekker van de pedalen een male-variant is, is de stekker van de versnellingspook de female-variant.