3min

Tags in dit artikel

, ,

Importeren en bewerken

Importeren


In het programma kunnen drie verschillende soorten gegevens worden geïmporteerd: video, afbeeldingen en muziek. Het importeren van video is natuurlijk het allerbelangrijkst en dat kan op verschillende manieren, waarbij de gebruiker steeds door een handige wizard wordt geleid. Ten eerste kunnen de video’s rechstreeks van de computer worden gehaald en hoewel theoretisch een gigantisch aantal verschillende soorten video wordt ondersteund, slaagden we er niet in om een MOV-filmpje te importeren. Een steekproef met enkele willekeurig gekozen ondersteunde bestandstypen leverde daarentegen wel een positief resultaat op voor de meeste bestanden, maar bij een AVI-filmpje was het geluid opeens verdwenen. Jammer dat de MOV- en AVI-ondersteuning het laat afweten, want dit zijn wel twee belangrijke videoformaten. Misschien dat een patch de problemen later oplost.

Verder kunnen filmpjes ook rechtstreeks van een videocamera worden geïmporteerd, of dat nu een AVCHD- of MiniDV-camera is. Die AVCHD-ondersteuning is trouwens behoorlijk uniek voor een eenvoudig softwarepakket als dit. Het importeren ging overigens altijd erg soepel, wat niet gezegd kan worden van Windows Movie Maker, waar het rechtstreeks importeren van video’s soms gewoon niet lukte. Bovendien geeft het pakket ook aan wanneer een video geconverteerd moet worden en ook dat gebeurt gewoon goed.


Als laatste kan ook beeldmateriaal worden geïmporteerd worden van een analoge bron. Daar is wel een speciale kaart voor nodig, maar dat spreekt voor zich. Ook hier doet de software zijn werk gewoon goed. Kortom, het importeren van beeldmateriaal zit wel snor.

En dat geldt ook voor audio- en beeldmateriaal, in beide gevallen kan de software goed overweg met de aangegeven bestandsformaten en levert het importeren van de bestanden, helaas in tegenstelling tot de video, geen problemen op. Over het algemeen scoort het programma dus niet slecht als het gaat over het importeren van materiaal. Maar de ondersteuning van videobestandsformaten had zeker beter gemoeten.

Bewerken


Het bewerken van het geïmporteerde materiaal is erg eenvoudig. Zo kunnen filmpjes makkelijk gesplitst en ingekort worden. Ook kunnen minimale bewegingen in het filmpje gecorrigeerd worden door de software onder de noemer ‘beeldstabilisatie’ en voor kleine bewegingen werkt dat goed. Verder kan ook het geluidsniveau van de filmpjes worden aangepast. Dat komt van pas als je met achtergrondmuziek aan de gang gaat, waarvan het geluidsniveau eveneens per fragment kan worden aangepast. Bij filmpjes kun je ook nog de helderheid, het contrast en de verzadiging instellen. Ook kan een kleurtint worden toegevoegd. Deze laatste opties gelden bovendien ook voor afbeeldingen.


Voor het bewerken van afbeeldingen had ik trouwens graag iets meer bewerkingsopties gezien, zo zou het kunnen croppen van afbeeldingen handig zijn. Verder kan tussen elk afzonderlijk fragment een overgangseffect worden gevoegd en dat werkt op zich prima, maar er zijn twee dingen die niet helemaal snor zitten. Zo verliest een afbeelding aan kwaliteit tijdens het uitvoeren van een effect en bovendien is het niet zo eenvoudig om je effect te previewen, dit in tegenstelling tot Windows Movie Maker. Maar verder is elke optie in het pakket makkelijk te vinden en de gebruikersinterface is écht overzichtelijk.

De laatste belangrijke feature van het pakket is de Automatische Montage-assistent. Daarbij hoef je de fragmenten enkel op de juiste plaats zetten, een effect te kiezen en het programma doet de rest. Standaard zijn niet erg veel stijlen aanwezig, maar wie dat wil kan nog extra stijlen kopen via Magix. Of dat de moeite is, moet je voor jezelf uitmaken.