3min

Tags in dit artikel

,

Design en scherm

Hoewel de LG V40 amper drie millimeter breder is dan de Huawei Mate 20 Pro die we ervoor gebruikten, lijkt het gevoelsmatig meer wanneer je beide toestellen in de hand neemt. De randen van de Mate 20 Pro zijn meer afgebogen, waardoor hij beter in de hand ligt. Bovendien ziet hij er door het aflopende scherm smaller uit. De V40 heeft dan weer een dikke zwarte rand rondom het scherm, vergelijkbaar met de iPhone XR, waardoor hij forser lijkt dan hij eigenlijk is. Tegelijk is de smartphone wel veel dunner en lichter dan concurrerende telefoons. De glazen achterkant van het zwarte exemplaar dat wij in handen kregen, is een magneet voor vettige vingers en behoorlijk glad. Een eigenschap die de meeste smartphones vandaag delen. We voelden ons het zekerst van ons stuk wanneer we de V40 met beide handen vasthielden, maar een hoes is voor deze versie alvast geen overbodige luxe. Andere kleurvarianten hebben een ‘frosted glass’ achterkant, die naar verluidt meer grip biedt.

Assistant-knop

De voorkant bestaat nagenoeg volledig uit scherm, met alleen een ‘notch’ bovenaan om plaats te maken voor twee cameralenzen en een luidspreker. Dat betekent dat de vingerafdruksensor achteraan staat, precies binnen het bereik van je wijsvinger. De aan-uitknop staat rechs, links vind je onder de volumeknoppen nog een extra toets die onmiddellijk de Google Assistant oproept. Net als de fysieke Bixby-knop op recente Samsung-vlaggenschepen kan je de knop volledig uitschakelen, maar niet herprogrammeren om een andere functie uit te voeren. Een gemiste kans. LG heeft tot slot nog enkele kleine, maar belangrijke keuzes gemaakt in het design, die de algemene gebruikservaring voor sommige gebruikers gevoelig zullen verbeteren. Zo ondersteunt de V40 volwaardig dualsim, waarmee we bedoelen dat je de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden niet hoeft op te offeren. Daarnaast tekent ook de audiojack nog altijd present, terwijl de smartphone ook gewoon IP68-waterdicht is en nagenoeg dezelfde dimensies heeft als vergelijkbare toestellen.

OLED

Hoewel LG een lange traditie heeft van OLED in televisies, is de V40 de eerste smartphone voor een groot publiek die de schermtechnologie gebruikt. Eerder was er bijvoorbeeld al de LG G Flex met een gebogen OLED-scherm, maar dat was een nicheproduct. De schermkwaliteit van de G Flex was niet om over naar huis te schrijven en ook bij Googles Pixel 2 XL, waar LG de OLED-panelen voor leverde, kwam heel wat kritiek op het scherm. Ondertussen lijkt het productieproces evenwel verder op punt gesteld. Er valt weinig te bemerken op het scherm van de V40. Kleuren zien er over het algemeen goed uit, al zijn de roodtinten nogal verzadigd. De kleurtemperatuur is aan de warme kant, maar kan je manueel verfijnen als dat niet naar je zin is. LG voorziet ook een aantal voorgeconfigureerde kleurprofielen. Het scherm is contrastrijk, zoals je van OLED verwacht, en HDR10-compatibel. De helderheid is minder dan bij het LCD-paneel van de G7, maar naar ons gevoel zeker voldoende om ook buiten bij zonlicht leesbaar te zijn. Het display heeft een 19,5:9-schermverhouding en biedt 1.440 bij 3.120 pixels. Om daar ten volle van te genieten, dien je in de scherminstellingen te graven. Standaard is een Full HD-resolutie ingesteld om batterij te besparen. Wij lieten de standaardinstellingen staan, omdat het verschil in de meeste gebruiksscenario’s beperkt is.

Always-on

Tot slot verdient het always-onscherm een aparte vermelding. Dat geeft permanent de tijd, datum, batterijniveau en recente notificaties weer. Omdat dankzij de OLED-technologie alleen de pixels oplichten die informatie moeten weergeven, weegt het niet zwaar door op het batterijleven. Natuurlijk kan je de functie ook uitzetten of een schema instellen, zodat het scherm automatisch ’s nachts uitdooft. Handig als je telefoon op het nachttafeltje ligt.