2min

Tags in dit artikel

,

Gebruiksvriendelijkheid

Interface


Als je eerder met Video Deluxe 15 gewerkt hebt, zul je eenvoudig je weg vinden in versie 16. Magix heeft de interface namelijk vrijwel gelijk gehouden aan die van de vorige versie. Ook beginners zullen eenvoudig hun weg weten te vinden in deze interface.


Standaard is links bovenin het previewvenster te vinden. Het venster biedt echter meer dan alleen een preview van je project. Zo is er een jog voorzien waarmee je uiterst nauwkeurig door de verschillende frames kunt lopen. Tevens is er een knop die je de afspeelsnelheid van je video laat aanpassen. Het previewvenster wordt echter ook gebruikt om teksten te positioneren en aan te passen.

Naast het previewvenster is een dynamisch venster te vinden. Dit venster geeft in het tabblad opnemen diverse opties weer te weten opname, bestand importeren, cd-/dvd-kopie en videorecorder, daarover later meer. Tijdens het bewerken van een film verschijnt in dit venster de mediapool, met daarin een ingebouwde verkenner en de effectenbibliotheek.

Helemaal onderin neemt het laatste venster de helft van het scherm in. Dit venster is eveneens dynamisch. In het opname-tabblad vind je hier alle geïmporteerde videobestanden, terwijl het in het bewerken-tabblad geeft een overzicht van je project geeft. Er valt te kiezen voor verschillende overzichten, zo is er bijvoorbeeld het storyboard-overzicht. Hierin zie je de verschillende scènes en kun je eenvoudig overgangen tussen de scenes toevoegen. Verder is er nog een scèneoverzicht, waarin alle scènes als thumbnails worden weergeven en een multi-cam-modus, waarin je twee videobestanden kunt synchroniseren, bijvoorbeeld aan de hand van een bepaald geluid. Maar waarschijnlijk zullen de meeste mensen gebruik maken van de tijdlijn-modus, waarin de verschillende sporen te zien zijn en alle objecten.


Elk venster heeft weer zijn eigen set taakbalken, waarop de meestgebruikte functies te vinden zijn, al dan niet geordend in dropdownmenu’s. Al met al is de interface zeer overzichtelijk en Magix heeft er wat dat betreft goed aan gedaan om de interface niet teveel op de schop te nemen.

Beginners


Niet iedereen monteert dagelijks video’s en daarom heeft Magix een groot aantal demonstratievideo’s meegeleverd. In deze video’s wordt de interface uitgelegd en worden tevens de basisbeginselen van het importeren en bewerken van videobestanden uitgelegd. Hoewel een en ander ook duidelijk uitgelegd wordt in de meegeleverde handleiding is het toch prettiger om naar een video te kijken waarin het allemaal wordt voorgedaan.

Magix heeft verder ook nog een online kennisbank waar je terecht kunt met vragen en geeft daarnaast nog diverse cursussen in Nederland. Kortom, als je nog niet de weg kent in de wondere wereld van videobewerken, dan kom je als beginner een heel eind met Video Deluxe 16.