3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Overklokken

Dan nu het leukste deel van deze review, althans dat vermoed ik voor de meeste. MSI heeft deze kaart toch min of meer gemaakt voor het overklokken, dus we moeten de kaart even goed aan de tand voelen. Techzine gebruikt om deze kaart te overklokken twee extra casefans, deze zijn bedoeld om de videokaart net dat beetje extra koeling te geven om het maximale uit de kaart te halen.

Hoewel veel andere websites en thuis overklokkers ervoor kiezen om alleen 3D Mark Vantage te gebruiken als overklokresultaat, doet Techzine dit niet. 3D Mark Vantage is namelijk een leuke DirectX 10 test maar de Unigene Heaven DirectX 11 test is toch net even iets zwaarder.

Het gevolg is dat een videokaart prima presteert bij 3D Mark Vantage maar bij Unigene Heaven crasht. Dat noemt men dan 3D Mark stable, want de kaart werkt bij 3D Mark maar niet bij andere tests, Techzine gaat voor een overklokresultaat waarbij de videokaart volledig stabiel is. Om dit ook aantoonbaar te maken doet Techzine alle benchmarks die we normaal gesproken ook doen bij het overklokken. Je krijgt hierdoor ook een mooi verschil te zien in performance.


Goed, dan het overklokken, zoals gezegd maken we gebruik van twee extra casefans om de videokaart te koelen, we gebruiken er één van Coolermaster en één van Coollink welke beide voor weinig geluidsproductie zorgen. Uiteraard zitten er ook twee fans op de videokaart, deze hebben we in MSI afterburner afgesteld, ze gaan op een wat lagere temperatuur al sneller draaien en de refresh tijd is verlaagd van 5 naar 2 seconden. Dit was nodig om ervoor te zorgen dat de videokaart stabiel bleef en geen artifacts ging vertonen. Als we de fan op auto-modus laten staan dan is het al vrij snel afgelopen met het overklokken want in auto modus schakelt hij niet snel genoeg bij om de videokaart te koelen. We kunnen dus stellen dat de kaart standaard onvoldoende koeling heeft om goed te kunnen overklokken.


Hoewel we de kaart kunnen prijzen om zijn stilte in een normale situatie is het bij het overklokken zoals te verwachten wat minder. Wij vermoeden echter dat als de testopstelling in een goede behuizing had gezeten dat het prima te doen zou zijn.

Uiteindelijk zijn we blijven steken op een 1060 MHz voor de GPU core en 1360 MHz op het geheugen van de videokaart, ook hebben we de voltages van de videokaart verhoogt naar 1350mV. Dit is het maximale wat wij uit de kaart konden halen waarbij het systeem volledig stabiel bleef.

Omdat Techzine ervoor kiest om alleen scores te laten zien waarbij het systeem volledig stabiel is en dat voor sommige van jullie even wennen zal zijn, doen we tekstueel voor de liefhebbers een 3D Mark Vantage stable score, welke behaald is op 1078 MHz op de GPU Core, 1378 MHz op het geheugen en 1350mV. Deze 3D Mark score was 12566 punten, maar zoals gezegd alleen 3D Mark was stabiel.

Stabiele overklokresultaten:


TemperatuurIdleStressed
MSI R5770 Hawk33 graden61 graden

GeluidIdleStressed
MSI R5770 Hawk51 decibel60 decibel


Overklok configuratieNormaalStabiel Overklokt
GPU Core voltage1200 mV1350 mV
GPU klok-frequentie875 MHz1060 MHz
Geheugen klok-frequentie1200 MHz1360 MHz



De benchmark resultaten van het overklokken zijn gecombineerd met de benchmark resultaten van de normale omstandigheden en te vinden op de volgende pagina!