5min Devices

Review: ASRock M3A785GXH/128M

I/O en bord layout

I/O en uiterlijk


Waar merken als Asus en Gigabyte voor een minimum aan kleuren gaan (respectievelijjk blauw/zwart en lichtblauw/wit), kiest ASRock ervoor om juist veel verschillende kleuren te gebruiken. Daar is natuurlijk niets mis mee en zo kan je de verschillende onderdelen/aansluitingen nog eens goed uit elkaar houden.
Het moederbord heeft de standaard afmeting van 30 bij 24.4 cm voor een ATX-moederbord. De north- en southbridge hebben beide een apart koelblok, die passief wordt gekoeld.
De rest van het moederbord heeft ook een schone layout; er steekt niets uit en de verschillende aansluitingen zijn mooi met verschillende kleuren aangegeven.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
Verplaatsen we onze blik even naar het CPU-socket dan zien we dat er vijf phases rondom het socket zitten. Deze zijn voor de stroomtoevoer voor de processor. De mosfets die bij deze phases horen worden niet gekoeld. Wel zien we dat de condensatoren zogenaamde Solid-Caps zijn. Hierdoor kunnen ze niet gaan lekken en dit verhoogd de levensduur van het moederbord.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
Review: ASRock M3A785GXH/128M
Doordat er geen speciale koeling is aangebracht en de NB-koeling redelijk compact is, zullen de meeste processorkoelers zonder problemen passen.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
Naast de vier geheugensloten bevindt zich de 24-pins ATX-stekker. Laatstgenoemde zit helemaal in de rechterbovenhoek. Ook zien we een 8-pins P4/EPS-aansluiting, die zich vlak achter de PS/2-aansluiting bevindt. Nu worden 785G-moederborden doorgaans niet met erg energieslurpende processors uitgerust, maar dit bord kan toch 140W CPU’s aan. Hierdoor is een acht-pins stekker toch noodzakelijk. Heb je echter een processor die niet veel energie verbruikt dan kan je ook uit de voeten met een enkele vier-pins stekker.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
Onder de heatsink van de northbridge bevindt zich ook het 128MB-SP-geheugenchipje. Deze wordt echter niet gekoeld door de heatsink. Dit maakt in principe niet heel veel uit aangezien de warmteontwikkeling van zo’n chip beperkt is. Overklokken van dit geheugen heeft ook niet echt een grote impact op de prestaties van de IGP. Een discrete videokaart aansluiten is dan een beter idee.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
Zoals de meeste 785G-borden komt de ASRock ook met een groot arsenaal aan I/O-aansluitingen. Van links naar rechts zien we als eerste de paarse PS/2-poort, waar je een toetsenbord of muis op kan aansluiten, en twee USB 2.0-poorten. De HD4200 IGP heeft drie verschillende soorten outputs: DVI, VGA en HDMI. Let op dat je de DVI- en HDMI-aansluiting niet tegelijk kan gebruiken, immers zijn dit beide digitale signalen waarvan de HD4200 er maar één tegelijk kan uitsturen.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
Een rijk uitgerust I/O-paneel

Vlak ernaast bevindt zich de S/PDIF Toslink-aansluiting voor audio. Verder zien we nog vier USB 2.0-poorten, een FireWire-aansluiting en een eSATA-poort. Opmerkelijk bij laatstgenoemde is dat je de oranje SATA-poort die zich vlak achter het I/O-paneel bevindt moet bridgen met de oranje SATA-poort die onderaan het moederbod zit. Enkel dan kan je gebruikmaken van de eSATA-poort (immers kan de 785G-chipset maar zes SATA-poorten aan).
De bekende 3,5”-jack-plugs en een Gbit-LAN-poort ontbreken natuurlijk ook niet. Al met al dus een goed uitgerust I/O-paneel.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
Het ASRock moederbord komt ook met genoeg uitbreidingssloten. We zien maar liefst drie PCI-e 16x-sloten, en tussen het eerste en tweede slot zien we een opvallend kaartje. Sommige van de lezers herkennen het kaartje misschien wel, aangezien dit soort kaartjes vroeger ook gebruikt werden bij bepaalde Nforce4 moederborden.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
Het speciale kaartje

Deze kaartjes worden namelijk gebruikt om het aantal lanes (bandbreedte voor PCI-e-aansluitingen) te verdelen over de verschillende PCI-e-aansluitingen. De 785G chipset ondersteunt normaal CrossFire(X), maar de tweede PCI-e-aansluiting draait dan vaak op vier lanes (4x) die van de southbridge afkomen, terwijl het eerste slot wel op de volle zestien lanes draait. Dankzij dit kaartje kan men een 8x/8x-configuratie creëren zodat de videokaarten geen bandbreedte tekort komen (immers heeft 785G standaard PCI-e 2.0). Het kaartje moet je dus letterlijk eruit halen en andersom erin doen wil je 8x/8x bereiken. Digitaal ho maar, maar het werkt wel.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
ASRock is één van de weinigen, zo niet de enige op de markt met deze functie op 785G-borden. Zo kan je voor een lage prijs toch CrossFire draaien (iets wat misschien tegenstrijdig met elkaar is).
De laatste oranje PCI-e-aansluiting heeft vier lanes tot z’n beschikking.

Verder zien we ook nog een PCI-e 1x-slot helemaal bovenaan. Let op dat de northbridge-koeler in de weg kan zitten als er een lange uitbreidingskaart wordt geïnstalleerd. In 16x PCI-e-aansluitingen kan je echter ook gewoon uitbreidingskaarten stoppen die met een 1x of 4x interface werken. Naast al deze PCI-e-aansluitingen zien we nog twee ‘ouderwetse’ PCI-aansluitingen.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
Zes SATA-poorten heeft het bord tot z’n beschikking, waarvan er dus één (oranje) wegvalt als je eSATA wilt gebruiken. Vier van de zes poorten zijn een kwartslag gedraaid zodat eventuele lange uitbreidingskaarten (doorgaans videokaarten) deze SATA-poorten niet blokkeren. Een IDE-aansluiting is tevens aanwezig, alsmede een floppy-aansluiting.

Review: ASRock M3A785GXH/128M
SATA-aansluitingen met 90-graden hoek

Voor sommigen is het ook van belang welke chips er worden gebruikt voor zowel de audio als netwerk. Bij dit ASRock moederbord betreft het hier voor zowel de audio als netwerk beide Realtek chips, respectievelijk de ALC888 en de RTL8111DL. Firewire wordt aangestuurd door VIA’s VT8305 chip die gebruik maakt van de PCI-verbinding.
De aansluiting voor de front-audio bevindt zich trouwens onderaan het moederbord. Dit is gunstig omdat je zo niet de kabels helemaal over je moederbord moet leiden.