5min

Tags in dit artikel

, , , ,

Exterieur

Zoals de naam van de behuizing al doet vermoeden is de constructie van de behuizing in het zwart gehuld. Het betreft een soort zwarte glans en het lijkt of er een speciale coating op is aangebracht. Over het algemeen voelt het exterieur degelijk aan, maar het is wel jammer dat de bovenkant gemaakt is van plastic dat op het gebied van kwaliteit niet kan tippen aan het gebruikte staal (SECC). Het algehele exterieur van de kast spreekt me aan, maar smaken verschillen, dus niet iedereen zal er gecharmeerd van zijn.

Zijkanten


Aan het linker zijpaneel van de behuizing springt meteen de window in het oog die gemaakt is van plexiglas. De window is diagonaal vormgegeven en focust zich met name op het midden, waardoor er rondom de window ruimtes overblijven. Bij de window is de merknaam verwerkt en ook de slogan ‘’Cool all your life” staat vermeld in het materiaal. De ruimtes die overblijven heeft Thermaltake opgevuld met ventilatiegaten om vermoedelijk, door het gebruik van de window, het gebrek van een ventilator aan de zijkant van de behuizing op te vangen. Deze ventilatiegaten resulteren in lagere temperaturen van de onderdelen, maar het heeft ook tot gevolg dat de geluidsproductie lichtelijk toeneemt.


In het rechter zijpaneel van de V9 BlacX Edition is de vorm van de window verwerkt in het staal. Dit paneel is verder strak afgewerkt en is ook uitgerust met ventilatiegaten die op de tegenovergestelde posities zijn verwerkt ten opzichte van de ventilatiegaten in het linker zijpaneel.



Voorkant


De voorkant van de behuizing is strak afgewerkt en het grootste gedeelte van de voorkant bestaat uit ventilatiegaten die kleiner van aard zijn dan de ventilatiegaten die gebruikt worden in de zijpanelen. Onderaan schittert het logo van Thermaltake op de behuizing.

Wanneer het front panel wordt losgemaakt van de behuizing springen de drie 5,25 inch drive bays in het oog. Achter deze drive bays bevindt zich een speciaal soort foam dat stof tegen gaat en geluidsdempend werkt wanneer de drive bays niet in gebruik zijn. Onder deze drive bays bevinden zich twee 3,5 inch drive bays die zijn uitgerust met hetzelfde soort foam en weer onder deze drive bays bevindt zich een ruimte waarin een ventilator geplaatst kan worden. Deze intake ventilator wordt standaard meegeleverd door Thermaltake. Deze 120 mm ventilator beschikt over blauwe LED’s en is actief op een snelheid van 1000 rotaties per minuut. De bijbehorende geluidsproductie bedraagt dan 16 dBA. Het is echter ook mogelijk om hier een 140 mm ventilator te plaatsen, maar deze wordt standaard niet meegeleverd. Voor de fan is standaard ook een stoffilter aanwezig en deze kan vrij eenvoudig gedemonteerd worden om het stoffilter schoon te maken.






Bovenkant


Aan de bovenkant van de V9 BlacX Edition bevinden zich de aansluitingen om het systeem op te starten of te resetten. Aan de linkerkant bevindt zich een zwarte resetknop die vrij klein is in vergelijking met de aan- en uitknop en door zijn zwarte kleur in donkere ruimtes niet erg gemakkelijk te vinden is. Naast de resetknop is plaatsgemaakt voor een statusindicator die met behulp van een rode LED de status van het systeem weergeeft. De rij wordt gesloten door de aan- en uitknop die met behulp van een blauwe LED aangeeft of het systeem aan of uit is. Overigens bevinden al deze aansluitingen zich in het gedeelte van het front panel.

Boven deze aansluitingen bevinden zich aansluitingen die de gebruiker in staat stellen om het systeem te laten communiceren met externe apparatuur. Links bevindt zich een USB 2.0-aansluiting en in het midden zijn twee aansluitingen aanwezig om een microfoon of headset aan te sluiten.

Rechts van eerdergenoemde aansluitingen bevindt zich iets interessants, want hier is een USB 3.0-aansluiting aanwezig. Het is wel jammer dat de kabel voor deze aansluiting via één van de waterkoelinggaten aan de achterkant verbonden moet worden met de USB 3.0-aansluiting van het moederbord, omdat het volgens ondergetekende toch afbreuk doet aan het uiterlijk van het systeem. Het was mooier geweest wanneer Thermaltake een mogelijkheid had gecreëerd om deze kabel achter het moederbord langs te laten lopen en met behulp van een gat in de buurt van het I/O-panel deze kabel aan te laten sluiten op de USB 3.0-aansluiting van het moederbord. De kabel was dan minder nadrukkelijk aanwezig geweest. Tevens vind ik het onderbreken van een eSATA-aansluiting hier een gemis, omdat het tegenwoordig toch wel vrij standaard is geworden.

Boven deze aansluitingen bevindt zich een unieke feature van Thermaltake. Het is bij meerdere behuizingen al langere tijd mogelijk om een harde schijf van buitenaf aan te sluiten op het systeem met een rechtstreekse SATA-verbinding, maar Thermaltake heeft bovenop de V9 BlacX Edition ruimte gemaakt voor een dual bay docking station waar zowel 3,5 inch als 2,5 inch apparatuur kan worden aangesloten. Thermaltake claimt de eerste behuizing ter wereld in handen te hebben die over een dergelijke dual bay-opstelling beschikt.



Het geheel wordt afgesloten met een ventilator die zich achter een stuk metaal bevindt waarin een groot aantal ventilatiegaten verwerkt zijn. De ventilator is zowel in de lengte als in de breedte maar liefst 23 cm lang en blaast lucht uit de behuizing op een snelheid van 800 rotaties per minuut. De waarde van de bijbehorende geluidsproductie bedraagt op deze snelheid 14 dBA.



Achterkant


Aan de achterkant van de behuizing zijn twee openingen aanwezig die gebruikt kunnen worden om de slangen van een waterkoelingsetup naar buiten te kunnen leiden. Wanneer de USB 3.0-kabel aangesloten wordt op het moederbord is er echter maar één gat over om een slang naar buiten te leiden. Op dat gebied wordt het voor een gebruiker met een waterkoelingsetup wat minder interessant, omdat het gebruiken van deze waterkoelingsetup dan ten koste gaat van een handige feature.

Onder deze twee openingen bevindt zich de ventilator die zorgt voor de outtake. Thermaltake levert standaard een 120 mm fan ventilator mee. Deze ventilator verschilt ten opzichte van de ventilator die voor de intake wordt gebruikt. De ventilator draait namelijk op een snelheid van 1300 rotaties per minuut en produceert daarbij 17 dBA. Tevens beschikt de ventilator niet over blauwe LED’s.

Links van de ventilator wordt, zoals gebruikelijk, het I/O-paneel geplaatst en onder deze ventilator en het paneel bevinden zich zeven uitbreidingssloten en de ruimte waarin de voeding geplaatst kan worden, zodat de achterkant van de voeding zichtbaar en beschikbaar wordt.



Onderkant


De behuizing rust op vier poten die van plastic zijn gemaakt. De poten voelen bij het testmodel degelijk aan, maar tot mijn spijt zag ik ook dat er geen rubberen oppervlak is aangebracht op deze poten. Op een bureau of een laminaatvloer zal de behuizing niet erg stabiel staan, aangezien deze makkelijk verschuift wanneer deze een kracht krijgt te verwerken.

Aan de onderkant zien we ook het stoffilter dat gebruikt wordt om de hoeveelheid stof die richting de voeding aangetrokken wordt te verminderen. Het filter bevindt zich achter een structuur van vier vierkanten en twee rechthoeken.