2min Devices

Review: Asus ENGTX470

Overklokken

Om de videokaart die standaard toch al zo’n 60 graden Celsius warm wordt bij de core goed te koelen, hebben we twee 120 MM-ventilatoren tegen de kaart geplaatst. Eén bij de intake van de ventilator aan de zijkant van de kaart, de tweede recht op de ventiltor aan de onderkant.

In eerste instantie zijn we aan de slag gegaan met de overklok-applicatie die Asus zelf meelevert met de ENGTX470. We stuitten hier echter op een probleem. De SmartDoctor-software stond ons toe om de videokaart ‘slechts’ 100 MHz over te klokken.

Review: Asus ENGTX470

Toen we na een aantal stappen op die snelheid uitkwamen, hadden we het voltage nog niet hoeven verhogen, waardoor we het er toch niet bij wilden laten zitten. Naast het vrij lage limiet konden we het geheugen helemaal niet overklokken. We konden de slider verschuiven, maar de overklok faalde hoe dan ook.

Om deze reden zijn we overgestapt op de Afterburner-software van MSI, waarmee we wat meer controle kregen. Van limieten was nu geen sprake meer en we konden de core in eerste instantie tot een snelheid van 730 MHz overklokken.

Na het voltage verscheidene keren een beetje omhoog te hebben gezet, konden we de videokaart uiteindelijk tot een maximale overklok van 790 MHz duwen. We hebben het dan over een snelheidswinst van ruim 30 procent komen. We moesten hiervoor het voltage van 0,912 V verhogen naar 1,010 V.

Het geheugen zag zichzelf minder genoodzaakt om harder te werken, dat klokte met een winst van 52 MHz maar twee procent over.

De videokaart kon het hoofd niet bepaald koel houden onder de maximale snelheid, we stelden een temperatuur van ongeveer 76 graden Celsius vast onder volle belasting.

Wat betreft overklok-potentieel zit het helemaal goed met de ENGTX470. Met een betere koeling zou de videokaart nog een stuk verder kunnen gaan. Dat de kaart goed overklokt blijkt echter wel uit de prestaties, op de volgende pagina.

Review: Asus ENGTX470