Gebruik

Het touchpanel ondersteunt commando’s van meer dan één vinger, net als veel andere laptops in navolging van Apple’s MacBook-producten. Het touchpanel van de Samsung-laptop is echter vrij klein, waardoor het niet bepaald eenvoudig is om dergelijke commando’s uit te voeren. Het scrollen en kantelen met twee vingers wil met wat geduld nog wel redelijk lukken, maar vooral voor het in- en uitzoomen van internetpagina’s of afbeeldingen is het panel gewoon echt te klein.

In tegenstelling tot veel andere laptops met deze resolutie, is de Samsung voorzien van een scherm van goede kwaliteit. Het scherm lijkt geen problemen te hebben met bepaalde kleuren en ziet er kwalitatief goed uit.

Het toetsenbord van de Samsung RV510 is in vergelijking met andere laptops vrij normaal. De toetsen zijn vlak en er zit weinig afloop aan de randen van de toetsen. In tegenstelling tot de meeste laptops vult Samsung de ruimte tussen de toetsen op met een lager plateau op de toets zelf. Er zal daarom niet zo gauw vuil tussen de toetsen komen, we hebben immers ook laptops langs zien komen waarbij die ruimte helemaal niet opgevuld werd en waar het vuil ongeremd kan verzamelen onder de toetsen.

De Samsung-laptop moet het qua specificaties niet zo zeer hebben van zijn prestaties op grafisch of reken-gebied. Er is één gebied waar de laptop echter vrijwel onovertroffen is, en dat is de accuduur. De Samsung RV510 is voorzien van een flinke accu, want de laptop kon in onze tests twee uur lang onder volle belasting aan blijven, in idle-status komt er nog eens anderhalf uur op. Alleen Dell’s Vostro 3500 wist dit laatste te overtreffen. Dat de Samsung RV510 dan ook voornamelijk bedoeld is voor dagelijks gebruik mag blijken, onder normaal gebruik moet je waarschijnlijk een dag lang plezier hebben van de RV510. Immers, de accu gaat onder normaal gebruik zo’n 3,5 uur mee, de meeste gebruikers zullen per dag niet zo lang aan een laptop zitten.Samsung voorziet de RV510 van speciale eigen software, genaamd ‘Samsung Recovery Solution’. Met deze software is het voor gebruikers mogelijk om ten alle tijden een volledige backup van het systeem te creëren. Samsung geeft op haar site aan dat de software dit zelf ook automatisch kan, deze claim kunnen we echter niet bevestigen. Nadat we alle tests met de laptop hadden uitgevoerd en de applicatie startten, konden we niet direct automatische herstelpunten terugvinden, we konden alleen kiezen uit de opties ‘Volledig herstel’ of ‘Basisherstel’. Bij de eerstgenoemde is het mogelijk om een backup-punt te selecteren, maar hier vonden we alleen een image van de originele status terug. Bij Basisherstel is het niet mogelijk om een punt te selecteren en we gaan er van uit dat deze optie wel degene is waar Samsung het over heeft, maar dat deze slechts naar de laatste staat terug kan gaan. Jammer natuurlijk, want er had meer in gezeten. Een goede automatische backup-mogelijkheid die vanuit de fabrikant wordt meegeleverd, is natuurlijk wel een leuk extraatje.