2min

Meerdere apps tegelijk die samenwerken

In Windows 8 was het al mogelijk om twee apps tegelijk te openen op één beeldscherm, hierbij besloeg het ene venster dan ongeveer 75% van de schermruimte en het andere 25%. Met de komst van Windows 8.1 komt hier verandering in, nu is het mogelijk om, afhankelijk van de schermresolutie, maximaal vier apps naast elkaar te draaien. Ook zijn de breedtes van de vensters nu dynamisch en niet meer van te voren bepaald.

Het is nu dus ook mogelijk om twee apps te draaien die elk 50% van het scherm krijgen, of 55/45, etc. Ook gebruiken de apps die Microsoft heeft ontwikkeld deze functie regelmatig automatisch, bijvoorbeeld als je een link in een e-mail opent, dan wordt het venster gesplitst met aan de linkerzijde je e-mail en rechts de browser. Iets wat ik persoonlijk erg handig vind, alleen deze functie zal zijn weg moeten gaan vinden naar meer apps.


Helaas is het nog niet mogelijk om twee keer dezelfde app naast elkaar te draaien, bijvoorbeeld twee browservensters. Hopelijk voegt Microsoft dat in de toekomst nog toe want ik kan me heel goed voorstellen dat hier een behoefte toe is. Wel kan je twee verschillende browsers naast elkaar draaien, maar dan draait er slechts één in de Modern UI-omgeving omdat alleen de standaardbrowser in die omgeving kan draaien.


Het werken met meerdere vensters is in elk geval een stuk beter geworden ten opzichte van Windows 8. Ook lijkt het splitsen van het venster wat makkelijker geworden, bij Windows 8 had ik nog weleens moeite om de juiste positie te vinden, zodat Windows 8 snapte dat ik de vensters naast elkaar wil zetten. In Windows 8.1 snapt het besturingssysteem dat veel sneller. Ook het feit dat het besturingssysteem zelf op slimme wijze af en toe overgaat tot het splitsen is een goede vooruitgang.