Abonneer je gratis op Techzine!

Positie van AMD ten opzichte van Intel

Hoewel dit eigenlijk de nieuwe high-endprocessoren zijn van AMD, is het bedrijf wel eerlijk. AMD heeft ervoor gekozen om ze niet high-end te noemen. Dit heeft eigenlijk maar één reden en dat is de positie ten opzichte van de grote concurrent Intel. Zoals je wellicht al hebt vernomen, is deze nieuwe FX-serie voor AMD een grote stap voorwaarts, maar is deze serie niet echt in staat om Intel pijn te doen. In alle documenten die wij van AMD hebben ontvangen vergelijken ze de FX-8150 ook steeds met de Intel Core i5 2500K-processor waarbij AMD opmerkt dat de FX-8150 net wat beter is dan dit model van Intel.

Dit betekent dus ook meteen dat AMD wellicht in staat is om deze Intel Core i5 te verslaan, maar niet in staat is om de positie van de Intel Core i7 aan te tasten. AMD erkent dan ook zijn meerdere in Intel en doet hier heel verstandig aan. Gezien de volgende generatie Bulldozers pas halverwege 2012 komt en AMD rekent op een snelheidswinst van 10 à 15 procent per jaar zal AMD ook de komende jaren waarschijnlijk niet aan de toppositie van Intel kunnen komen.

Intel zit namelijk ook niet stil en zoals het er nu naar uitziet krijgen we dit jaar nog de introductie van de nieuwe Sandy Bridge E-processoren voor de X79-chipset met LGA2011-socket. Dit worden processoren die voor de gemiddelde consument veel te duur zijn, maar wel in staat zijn om uitzonderlijke prestaties neer te zetten. De processoren zijn dan ook niet bedoeld voor de hoge verkoopcijfers, maar meer om Intels spierballen te tonen en voor de enthousiasteling met een dikke portemonnee. Verwacht wordt dat deze serie zo’n 30 procent beter zal presteren dan de huidige Sandy Bridge-processoren.

Vervolgens zal er rond de jaarwisseling ook een nieuwe mainstreamlijn uitkomen van Intel die de huidige tweede generatie i3/5/7-processoren (Sandy Bridge) moet vervangen. Intel doet uiteindelijk het ene jaar een tick en het andere jaar een tock. Afgaande op de winst van de afgelopen jaren zal deze nieuwe serie gemiddeld zo’n 15 tot 20 procent beter presteren waardoor het gat met AMD wederom groter wordt en AMD halverwege hooguit volgend jaar weer kan aanhaken.

AMD weet het dus niet te winnen van Intel op ultieme prestaties en zoals het er nu naar uitziet gaat ze het gaat ook niet dichten de komende jaren, maar kan ze hooguit tot op zekere hoogte aanhaken. Voor AMD zou het dus niet bijzonder slecht uitkomen als Intel wat problemen zou krijgen met het ontwikkelen van nieuwe high-endprocessoren.

Als we kijken naar de prijs dan is AMD wel wat goedkoper, al zit het topmodel, de FX-8150, precies tussen de i5- en de i7-processor van Intel in. Het verschil tussen de FX-8150 en de Intel Core i7 2600K is zo’n 35 euro, waarbij de Intel echt wat meer snelheid biedt. De andere FX-modellen hebben een wat betere prijs-prestatieverhouding, maar het is allemaal niet echt overtuigend.