4min

Android Ice Cream Sandwich (1)

De Galaxy Nexus is als eerste smartphone voorzien van Ice Cream Sandwich, waarin de smartphone- en tablet-varianten van Android weer worden samengevoegd nadat ze in eerste instantie juist van elkaar werden gescheiden. Door de samenvoeging worden de twee platforms op functioneel en grafisch vlak weer herenigd en dat is voor de eenduidigheid natuurlijk alleen maar voordelig.


Knoppen


Het eerste dat gelijk opvalt wanneer je de Galaxy Nexus in gebruik neemt is natuurlijk dat er geen fysieke knoppen aan de voorkant van het toestel zitten, maar dat deze op het scherm worden weergegeven. Bij Android Honeycomb is het zo dat deze knoppen meedraaien met de oriëntatie van het scherm, bij Ice Cream Sandwich blijven deze knoppen echter altijd onderaan of aan de rechterzijde van het scherm staan, dus in ieder geval altijd aan de korte zijde van het scherm en daar heeft Google natuurlijk voor gekozen omdat deze ruimte minder essentieel is dan de ruimte aan de lange zijde.

De knoppen zijn vrijwel ten allen tijde zichtbaar, tenzij je bijvoorbeeld een video aan het kijken bent. In dat geval verdwijnen de knoppen samen met alle andere besturingselementen wanneer het scherm voor een korte periode niet is aangeraakt.

Overigens zijn de knoppen functioneel ook gewijzigd. Nog altijd is er een ’terug’- en ‘home’-knop, maar de ‘menu’- en ‘zoek’-toetsen zijn niet langer onderdeel van het basispakket. In plaats daarvan heeft Google een knop voor multitasking toegevoegd.

Multitasking


Dat is dan ook gelijk het volgende onderdeel dat ik wil bespreken. Sinds versie 1.0 van Android wordt multitasking al ondersteund en het was ooit een waar verkooppunt ten opzichte van de iPhone. Tot versie 2.3 is er niet bijzonder veel gebeurd aan de ondersteuning. In versie 2.3 kon de gebruiker door de home-knop lang in te drukken een overzicht krijgen van de recente applicaties.

In Ice Cream Sandwich is er dus een aparte knop toegevoegd. Door deze in te drukken roept de gebruiker een duidelijker overzicht op waarin een screenshot van de applicaties te zien is. Je kan door naar beneden te vegen door de applicaties vegen en door een applicatie aan te tikken opent deze vanzelfsprekend.

Door een applicatie naar links of rechts te vegen zal deze uit het geheugen en overzicht worden verwijderd.



Homescreens & widgets


Bij de homescreens is niet bijster veel gewijzigd, omdat deze in principe al goed werken. De grootste wijziging zal je in het begin misschien niet eens opvallen omdat het al direct zo vanzelfsprekend is bij een Google-telefoon. De Google-zoekbalk is in Ice Cream Sandwich altijd zichtbaar op de homescreens en daarom ook niet te verwijderen. Het kan fijn zijn dat deze altijd binnen handbereik is, maar het kost je natuurlijk wel op élk homescreen ruimte.

Widgets worden overigens op een nieuwe wijze toegevoegd, namelijk vanuit het applicatiemenu. Hiervoor druk je op de middelste knop van het dock. In het applicatieoverzicht zie je bovenaan een tabje widgets en vanuit hier kan je een nieuwe widget toevoegen.

Het dock vind ik er overigens qua uiterlijk niet echt op vooruitgaan met de introductie van Ice Cream Sandwich, doordat de iconen vrij verschillend van kleur en zeker niet minimalistisch zijn en daardoor tezamen wat druk ogen.



Applicatieoverzicht


Het applicatieoverzicht is op de schop gegaan, wat resulteert in een overzicht waardoor je niet langer op horizontale, maar juist verticale wijze navigeert. De applicaties staan standaard in alfabetische volgorde gesorteerd en helaas is dit ook de enige optie die je hebt. Ik denk dat dit iets is waar fabrikanten als Samsung en HTC direct mee aan de slag zullen gaan.

In het menu voor de instellingen van de telefoon is overigens ook het één en ander gewijzigd. Zo zijn verschillende onderdelen nu op nieuwe locaties gesitueerd en is het geheel opgedeeld in een beter overzicht. Google heeft een goede timing door juist nu een mogelijkheid toe te voegen om je datagebruik te controleren middels een applicatie. Je kan in deze applicatie inzien hoeveel data je in een bepaalde periode hebt verbruikt en dat kan je ook nog eens per applicatie in een bepaalde tijdsspan inzien. Mocht je dus over je datalimiet (dreigen te) gaan, dan kan je hier herleiden waarom dit gebeurt en deze applicatie eventueel beperken. Om dit te voorkomen kan je tevens een limiet instellen zodat je een melding krijgt wanneer je dit limiet bereikt hebt.