3min

Tags in dit artikel

,

De Vertex 450

Verpakkingsinhoud


De OCZ Vertex 450 wordt geleverd in een plat doosje met een gebruikelijk uiterlijk. In het doosje vinden we niet alleen de SSD, maar ook een bracket en acht schroefjes om de schijf fatsoenlijk in een 3,5 inch-bay van een systeemkast te kunnen plaatsen, in plaats van dat deze er los in moet bungelen. In de handleiding vind je ook een beknopte handleiding en een sticker met de tekst I love my SSD erop.

OCZ levert ook nog een softwarematig extraatje mee in de vorm van Acronis True Image HD, waarmee je eenvoudig data van je oude schijf kan overbrengen op je nieuwe SSD zodat je desgewenst zonder je besturingssysteem opnieuw te moeten installeren vlekkeloos aan de slag kan gaan. Je kan natuurlijk ook kiezen om het boeltje wel opnieuw te installeren, maar dat is uiteraard je eigen overweging. Hoe dan ook, OCZ levert in ieder geval een klein boekje mee met een activatiesleutel voor de software van Acronis, de software moet je downloaden vanaf de productpagina op de website van OCZ.


De Vertex 450


De Vertex 450 heeft een behuizing van 7 millimeter groot en is daarom voor fabrikanten van laptops ook een optie om te gebruiken in dunnere producten. De conventionele schijf is namelijk 2,5 millimeter dikker. Als je de schijf in de hand neemt, valt ook direct op dat de schijf relatief zwaar is. Het gewicht is met 115 gram dan ook een stuk hoger dan bijvoorbeeld de 68 gram van de Samsung 840 Evo.

Dat gewicht komt voornamelijk door het materiaal gebruik voor de behuizing. Hoewel Samsung eveneens metaal gebruikt, is dat gewoon een stuk lichter. Alleen de behuizing van de Vertex 450 weegt al meer dan de gehele Samsung 840 Evo. Dan komen de schroefjes en de printplaat met alle componenten er nog eens bij.

Hoewel je een SSD in zijn hele levensloop waarschijnlijk nauwelijks zult zien, heeft OCZ toch zijn best gedaan om er een mooi product van te maken. Dat draagt natuurlijk wel bij aan het gevoel dat je direct na de aankoop hebt, maar het is niet van levensbelang. Je stopt de schijf toch in een behuizing. Op de onderkant van de schijf staat overigens een QR-code waarmee je direct naar de productpagina op de website van OCZ kan surfen. Een leuk detail, maar je moet het wel weten.



Intern


De SSD kan geopend worden middels vier kruiskopschroeven. Als je dat doet -je verliest dan je garantie- zal je in totaal zestien MLC-chips zien. Bij de 256GB-versie die wij hebben ontvangen moeten de chips per stuk 16GB opslagruimte hebben.

Verder is de Barefoot 3-controller zichtbaar, deze is bedekt met een laagje pasta dat direct in contact staat met de behuizing, zodat de hitte afgevoerd kan worden. Als laatste zien we op de printplaat twee Micron-chips voor het cache-geheugen van de schijf. Hoe groot de cache is, is afhankelijk van de totale opslagruimte van de schijf. Bij de 256GB-versie is dat bijvoorbeeld 512MB.