3min

Verpakkingsinhoud, ontwerp en uiterlijk

Verpakkingsinhoud


In de milieuvriendelijke verpakking van deze smartphone vind je naast de Galaxy Note 3 een micro USB-kabel, een acculader met USB-poort, een headset met afstandsbediening en drie paar rubberen opzetstukjes. Een bijzondere toevoeging is een zakje met vijf styluspunten en een klem om een oude punt uit de stylus te verwijderen.

De USB-kabel is eveneens bijzonder, het gaat namelijk om een micro USB 3.0-kabel. De Samsung Galaxy Note 3 is ’s werelds eerste telefoon met deze snellere standaard. Dat het zo lang heeft mogen duren verbaast me persoonlijk wel.


Ontwerp


De Samsung Galaxy Note 3 lijkt in weinig opzichten meer op zijn voorganger. Er zijn wel invloeden van de Galaxy S4 (review) in het ontwerp terug te zien. De Galaxy Note 3 heeft echter veel scherpere hoeken dan Samsung’s vlaggenschip. Als je de Galaxy Note 3 in je broek steekt -als je broekzak uiteraard toereikend is- zullen de hoeken in zittende houding af en toe wel storend in je onderbuik prikken.

De achterkant van de smartphone is anders dan normaal bij producten van Samsung. Waar de Koreanen in het verleden vrijwel steevast voor een gladde plastic kap gingen, is nu gekozen voor een plastic variant die leer moet imiteren. Op zich lukt die imitatie aardig, maar als je iets beter kijkt zie je toch al gauw dat het gewoon om plastic gaat. Toch voelt de achterkant heel wat prettiger aan dan die van de gemiddelde Samsung-telefoon.

Ik ben dan ook blij dat Samsung eindelijk lijkt te reageren op de flinke stroom klachten over het materiaalgebruik, al is dit toch niet veel meer dan het minimum van wat het bedrijf had kunnen doen. Samsung loopt gewoon nog steeds mijlenver achter op de concurrentie als je de Galaxy Note 3 vergelijkt met smartphones die vervaardigd zijn uit hoogwaardige materiaal, zoals bijvoorbeeld de Apple iPhone 5S (review), de HTC One (review) en de Sony Xperia Z1 (review). In het eigen segment is er bijvoorbeeld de Sony Xperia Z Ultra waartegen Samsung het aflegt in dit opzicht.

Uiterlijk


De Galaxy Note 3 heeft voorop een flink touchscreen met daarboven een speaker. Links van de speaker zit een indicator van de accu, rechts licht- en nabijheidssensoren en een camera voor videogesprekken. Onderaan de telefoon zit de gebruikelijke drukknop die het hoofdscherm van Android tevoorschijn tovert, geflankeerd door twee aanraakgevoelige knoppen.

Zoals gewoonlijk komen die knoppen niet overeen met Google’s voorschrift. Google wil dat fabrikanten respectievelijk knoppen voor Terug, Home en Multitasking gebruiken, Samsung gebruikt knoppen voor Opties, Home en Terug. Voor mensen met een Samsung-toestel is het wel makkelijk omdat ze er niet aan hoeven te wennen, voor anderen gaat dat niet op.


Op de achterkant van de telefoon vinden we bovenaan de camera en flitser. Helaas steekt de camera een paar millimeter uit de behuizing. Dit zorgt ervoor dat de lens makkelijker beschadigd kan worden en dat de telefoon niet stabiel op een plat oppervlak ligt. Druk je ergens aan de zijkant van het scherm, dan kantelt de telefoon en daar ben ik geen fan van.

De linkerzijde van de Galaxy Note 3 bevat een dubbele volumeknop, de rechterzijde een aan/uitknop, verder naar onderen zit een microfoon. Bovenop de telefoon zit de aansluiting voor de headset, een tweede microfoon en een infraroodzender.


De onderste zijde bevat nogmaals een microfoon, waarmee het totaal dus op drie komt te liggen. Daarmee volgt Samsung het voorbeeld van Apple, dat bij de iPhone 5 voor het eerst drie microfoons inbouwde om zoveel mogelijk omgevingsgeluid te filteren.

Verder zit hier ook de micro USB 3.0-poort, die een stukje breder is dan de gebruikelijke poort. Je kunt hier overigens ook een micro USB 2.0-poort in kwijt als je je eigen kabel even niet bij je hebt. Daarnaast zit een speaker en een stylus, welke dus in de telefoon is verwerkt.

De Galaxy Note 3 is één van de weinige telefoons die je kunt openen. Als je dat doet, heb je de mogelijkheid om een simkaart en micro SD-kaart te plaatsen of de accu te verwisselen.