Abonneer je gratis op Techzine!

Verpakking, ontwerp & uiterlijk

Verpakkingsinhoud


In de verpakking van de Gear Fit vind je de smartwatch zelf, alsook een netstroomadapter met micro USB-aansluiting en een output van 0,7 ampère. Ook is er een plastic opzetstukje dat benodigd is om het horloge op te laden. Als laatste is er een bundeltje met enkele boekjes over het product.


Ontwerp


Wat het ontwerp betreft is de Gear Fit absoluut het beste dat er momenteel op de markt is. Dat komt vooral door het onderscheidende schermformaat van 27:8. Tot nu toe hebben er enkel horloges met (nagenoeg) vierkante schermen de revue gepasseerd. Daarnaast is het indrukwekkende AMOLED-scherm ook gebogen, dat is natuurlijk een expertise waar Samsung de laatste jaren flink in heeft geïnvesteerd, de eerste resultaten daarvan komen nu op de markt.

De schermresolutie had hoger mogen zijn, omdat je de Gear Fit redelijk dichtbij je gezicht houdt kan je de afzonderlijke pixels makkelijk van elkaar onderscheiden. Samsung heeft de interface volledig aangepast op dit scherm, maar de vraag is natuurlijk alsnog of het praktisch is. Daarover verderop in dit artikel meer.

Helaas zijn de randen rondom het scherm relatief dik, zeker in verhouding tot de schermgrootte, de ratio tussen het oppervlak van het scherm en de bezel eromheen schat ik op ongeveer 50:50. Hier moet Samsung met een volgende versie echt verbeteringen in doorvoeren. De missie is om het scherm groter te maken, zonder dat de omvang van de behuizing toeneemt. Samsung heeft dit destijds met de Galaxy S4 bijvoorbeeld voor elkaar weten te boksen.

De Gear Fit is helaas dikker dan je zou willen, wat enigszins afbreuk doet aan het verzorgde uiterlijk. Desalniettemin misstaat het product zeker niet, het is voor Samsung wel zaak om een volgende versie ook dunner te maken.

Onderdelen


Op de voorkant van het horloge vind je enkel een aanraakgevoelig scherm van 1,84 inch. Dit product is niet voorzien van een lichtsensor of camera, ook een microfoon is achterwege gelaten. Dat betekent dat je ook niet kunt bellen met dit horloge, wat de Galaxy Gear en Gear 2 wel kunnen.

Op de onderkant zit een strip met vijf goudkleurige contactpunten. Dit is bedoeld om de Gear Fit mee op te laden. Een interessant onderdeel is hetgeen dat centraal op dit oppervlak zit: de hartslagmeter die dus te allen tijde recht op de huid zit en constant metingen kan uitvoeren. Daarover later meer.Op beide zijdes van de behuizing vind je een subtiele inkeping, deze is bedoeld om het plastic opzetstukje op te plaatsen, wanneer je het horloge wilt opladen. Ik vind het jammer dat Samsung dit proces niet op een elegantere en gebruiksvriendelijkere manier heeft opgelost, bijvoorbeeld met behulp van een magneet. Bovendien moet je het opzetstukje bij je hebben, wil je het horloge überhaupt kunnen opladen.

Het polsbandje is te verwijderen en te verwisselen voor een alternatieve kleur. Er zit een subtiel patroon op het bandje dat voor net wat meer finesse zorgt. Ook is er de tekst Gear Fit op aangebracht. De smartwatch wordt op de pols bevestigd middels twee metalen uitstulpingen die in gaatjes in de polsband gedrukt kunnen worden. Dit ziet er aanzienlijk beter uit dan bij de meeste smartwatches die met een gesp werken. Het is bij het bevestigen wel wat lastiger.