4min

Tags in dit artikel

, ,

Apps, Gebruikservaring & accuduur

Applicaties


Standaard heb je de beschikking over de volgende toepassingen: timer, stopwatch, slapen, stappenteller, training, hartslag, meldingen, mediacontroller en zoek mijn apparaat. De meeste apps spreken wel voor zich en zijn ook erg recht-toe-recht-aan. De apps blijven op de achtergrond draaien, al is er verder geen mogelijkheid om snel tussen apps te wisselen. Dat moet via het hoofdscherm of de dubbele klik op de knop om de ingestelde app te openen.


Apps van derden


Het is mogelijk om apps van derden op je Gear Fit te plaatsen, maar dit werkt erg onhandig. Je moet hier namelijk een aparte app voor downloaden. Je dient er dus actief naar op zoek te gaan en je wordt (vooralsnog) ook niet gewezen op de beschikbaarheid van zo’n app. Installeer je enkel de Gear Fit-app maar heb je de gewone app niet op je telefoon, dan werkt het ook niet.

Het verwijderen gaat minstens zo onhandig doordat je dat alleen vanuit Google Play kunt doen, niet via het horloge noch via de Gear Fit Manager. Het is een beperking waar Samsung wellicht niet zoveel aan kan doen, maar het komt de gebruikservaring allerminst ten goede.

Integratie van apps van derden is afschuwelijk

Apps worden verzameld in een apart menu dat verschijnt als je de eerste Gear Fit-app installeert, ze krijgen dus geen apart icoon op het hoofdscherm. De weergave in App verbinden, zoals het overzicht cryptisch genoemd is, is afschuwelijk. De titel van de app staat er, met een schuifje om de verbinding van de app aan of uit te zetten. Niets doet vermoeden dat je vanuit hier de app kunt openen: er is geen app-icoon en het schuifje doet vermoeden dat dit menu alleen bedoeld is voor de verbinding. Druk je echter op de titel, dan opent de app.

De kwaliteit van de apps van derden is ook redelijk bedenkelijk, al geef ik toe dat we nog in een vroege fase zitten en de kwaliteit beter kan worden. Wel werkt de koppeling tussen de Gear Fit en het aangesloten apparaat prima. Als je bijvoorbeeld een nieuwsbericht tegenkomt dat je wilt inzien, kan je het -mits ingebouwd- direct openen op je smartphone of tablet.

Gebruikservaring


De kwaliteit van Samsung’s eigen apps doen de Gear Fit wat mij betreft op dit moment eigenlijk de das om. Ze zijn gewoon niet goed genoeg ontworpen voor de redelijk beperkte schermgrootte van het horloge. Vaak zal je zien dat je gewoon ruimte tekort komt en te vaak moet navigeren tussen verschillende schermen.

Neem je bijvoorbeeld met de timer rondetijden op, dan kan je maar beter ook direct pen en papier bij de hand houden om de tijden over te schrijven, want je ziet alleen de laatste drie rondetijden en er is geen mogelijkheid om terug te scrollen of naderhand een overzicht te krijgen. De app waarmee je je slaapgedrag vastlegt kent verbazingwekkend genoeg geen wek-functie terwijl die juist perfect gebruik had kunnen maken van de trilfunctie van het horloge. Zulke tekortkomingen kom je steevast tegen en het laat zien dat het team achter de apps gewoon lang niet diep genoeg heeft nagedacht.


De binnenkomende meldingen zijn ook niet wat je ervan mag verwachten. Ben je bijvoorbeeld druk bezig en krijg je in een tijdsbestek van enkele uren meerdere mails of chatberichten binnen, dan toont de Gear Fit wel een melding, maar het gaat steevast om een preview van de eerst ontvangen melding vanuit de bewuste app. Het eerste bericht kan voor mij niet interessant zijn, terwijl dat bij het tweede of derde bericht heel anders kan liggen. Wat heb je daar nou in godsnaam aan?

Toegegeven, met software-updates valt vast nog het één en ander te verbeteren. Het is echter de vraag of Samsung dat ook gaat doen en je kan je ook afvragen of je een product met deze tekortkomingen wel op de markt moet zetten.

Accuduur


Over de accuduur van de Gear Fit ben ik wel aardig te spreken. Tijdens mijn testperiode kon ik op één lading minstens drie dagen vooruit, waarbij ik ’s nachts ook mijn slaapgedrag heb vastgelegd. Natuurlijk mag het nog veel beter, maar in vergelijking met de Galaxy Gear is het al heel wat dat het horloge niet aan het einde van de dag uitgeput is.