Abonneer je gratis op Techzine!

Conclusie

Sommige merken proberen een high-end toestel voor een aantrekkelijke prijs aan te bieden, maar de OnePlus One maakt die merken naar mijn mening in één klap volledig irrelevant. Eigenlijk is de OnePlus One een telefoon voor iedereen, tenzij je het formaat te groot vindt. Dat laatste kan ik me absoluut voorstellen: het is geen pretje om de OnePlus One met één hand te moeten bedienen.

Hoge prestaties, veel om in te stellen en een mooie accuduur

Maar er is veel positiefs om van te genieten. Deze smartphone zet dikke prestaties neer, wat in mijn ogen niet in de minste plaats te danken is aan de aanwezigheid van CyanogenMod 11S. De skins van andere fabrikanten eisen gewoon een groter deel van de prestaties voor zich op. CyanogenMod geeft je ook nog eens veel meer vrijheid in het instellen en aanpassen van het besturingssysteem en de privacy. Tevens heeft de OnePlus One een prima scherm en de accuduur is ook zeker niet mis.

Vraagtekens over aftersales

Een toestel is nooit perfect en dat geldt ook niet voor de OnePlus One. Afgezien van het reeds genoemde formaat vind ik de geluidskwaliteit ook niet geheel voldoen aan de belofte die een samenwerking met JBL schept. Ook is het jammer dat de camera niet is voorzien van stabilisatie. Maar hetgeen dat ik echt kwalijk vind is dat de verlichting in de knoppen onder het scherm zo zwak is, dat ze nauwelijks zichtbaar zijn. OnePlus belooft dit probleem met een software-update te verhelpen: eerst zien, dan geloven. Het is bij een nieuw merk als dit sowieso onduidelijk hoe goed de afhandeling van problemen verloopt. Je kan immers niet zomaar een winkel binnenstappen en verwachten dat je daar geholpen wordt.

Hoe dan ook: de OnePlus One is in veel opzichten niets minder dan geweldig. Er zijn weinig compromissen gedaan terwijl de prijs extreem aantrekkelijk is. Om dan maar op de vraag te mooi om waar te zijn? terug te komen: nee, het toestel maakt de verwachtingen in mijn optiek waar. Helaas moet je wel zeer veel moeite doen of veel geluk hebben om de OnePlus One in handen te krijgen en dat is heel erg jammer.

Als de OnePlus One in groten getale beschikbaar zou zijn zou het logisch zijn dat het toestel als warme broodjes over de toonbank zou gaan, maar vooralsnog is dat allerminst de werkelijkheid. Het luttele verschil in prijs zorgt ervoor dat ik iedereen kan aanraden om te gaan voor de 64GB-variant van het toestel. Met de prijs in het achterhoofd kan ik allicht niet anders dan deze telefoon voorzien van een gouden award: je krijgt echt waar voor je geld. Er bestaan in verschillende opzichten nog betere smartphones, maar absoluut niet voor deze prijs.

Met de prijs in het achterhoofd is de gouden award logisch

8.5
 • Bizar lage prijs gezien de hardware;
 • Gering prijsverschil tussen 16- en 64GB opslagruimte;
 • CyanogenMod 11S biedt veel instelmogelijkheden;
 • Presteert beter dan andere vlaggenschepen;
 • Degelijke bouwkwaliteit;
 • Bijzondere afwerking van zwarte achterzijde;
 • Behuizing heeft geen bescheiden formaat;
 • Knoppen onder het scherm erg slecht zichtbaar;
 • Ondersteunt meeste maar niet alle gangbare 4G-frequenties;
 • Zeer moeilijk te verkrijgen, onduidelijk hoe goed aftersales zijn;
 • Camera heeft geen stabilisator;