Abonneer je gratis op Techzine!

Uiterlijk: dun en licht

De Galaxy A3 en Galaxy A5 zijn in de basis exact dezelfde toestellen. Voor de gebruiker is het belangrijkste verschil de schermgrootte en als logisch gevolg daarvan dus ook de omvang van de telefoons zelf.

De Galaxy A3 heeft een 4,5 inch scherm met een resolutie van 960 x 540 pixels en een pixeldichtheid van 244ppi. De Galaxy A5 daarentegen, heeft een iets groter 5 inch scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels en kan 294 pixels per inch tonen.


Daarnaast zijn zowel de Galaxy A3 (6,9 millimeter, 110 gram) als de Galaxy A5 (5,7 millimeter, 123 gram) beiden erg dun en lichtgewicht. Het slanke ontwerp komt helaas ook met een nadeel. De lens van de primaire camera aan de achterzijde steekt een beetje uit. Als je de Galaxy A3 of Galaxy A5 dan ook op zijn rug legt, wiebelt het toestel een beetje wanneer je er bijvoorbeeld op tikt. Niet het einde van de wereld, maar soms wel hinderlijk. Daarnaast is de kans dat de camera beschadigd raakt ook een stuk groter wat de kwaliteit van de foto’s weer niet ten goede komt.


Met uitzondering van de voorkant, is de gehele behuizing van de Galaxy A3 en Galaxy A5 gemaakt van aluminium. Dit zorgt er niet alleen voor dat beide toestellen wat luxer ogen dan plastic alternatieven, het maakt ze ook een stuk steviger en duurzamer. Echter, voor een apparaat waarvan Samsung claimt dat ze een complete metalen behuizing hebben, voelt de achterkant verassend genoeg nog erg plastic aan. Waarschijnlijk heeft Samsung hier een combinatie van materialen gebruikt. De randen, het frame, van zowel de Galaxy A3 als de Galaxy A5 voelen wel aan zoals metaal hoort te voelen, namelijk een beetje kouder dan de rest van het apparaat.


In tegenstelling tot eerdere Samsung-modellen, kan de achterklep van de Galaxy A3 en Galaxy A5 niet handmatig verwijderd worden. Hierdoor kan je de accu niet zelf vervangen. De ingang voor een micro SD-kaartje, die normaliter achter de verwijderbare accu gepositioneerd zat, is verschoven naar de zijkant van het apparaat, naast een sleuf voor een nano SIM-kaartje.


Het is traditie bij Samsung om de speakers aan de achterkant te plaatsen, zo ook bij de Galaxy A3 en Galaxy A5. Het grote nadeel daarvan is dat wanneer je het toestel op de tafel of een bureau neerlegt, het geluid nogal vervormt klinkt. Ook op een zachtere ondergrond, zoals je broek, merk je dat het geluid flink wordt gedempt. Echter, als je de Galaxy A3 of A5 gewoon in je hand houdt, is de geluidsproductie gewoon wat je mag verwachten van een middensegment smartphone. Niet uitstekend, maar meer dan acceptabel. De speakers zijn prima geschikt voor gebruik tijdens een incidenteel YouTube filmpje, of voor het hebben van een gesprek. Als je echt een hele film wil kijken op de Galaxy A3 of A5, dan kan je beter een hoofdtelefoon inpluggen.