4min

Scherm, geluid & camera

Scherm


Het scherm van de G4 houdt op papier in veel opzichten vast aan de eigenschappen die LG aan de G3 heeft meegegeven. In de praktijk is er echter sprake van grote verschillen. In verhouding is het scherm aanzienlijk helderder en het kleurenspectrum is véél groter. De felle kleuren die LG koos voor de achtergrond van het hoofdscherm doen zelfs een beetje pijn aan mijn ogen omdat ze bijna fluorescent zijn. Wat dat betreft wilde LG misschien wel iets te graag tonen hoe sprekend de kleuren kunnen zijn.

De Quad HD-resolutie blijft voor mij persoonlijk een doorn in het oog. Natuurlijk is het niet erg dat het scherm van de G4 scherper dan nodig is. Liever te veel dan te weinig pixels, hoor ik je al denken. Feit blijft echter wel dat het scherm hierdoor ook minder energiezuinig is en dan kan je je afvragen of een Full HD-resolutie niet ook gewoon voldoende was geweest.


De laag Gorilla Glass 3 die over het scherm ligt is helaas nog best reflectief. In de buitenlucht kan de G4 dat compenseren met een hoge schermverlichting, maar binnenshuis laat de automatische regeling van de schermverlichting vaak te wensen over. Dat zorgt ervoor dat reflectie van een lamp het scherm moeilijk afleesbaar maakt. Ook blijven vingerafdrukken wel erg eenvoudig op het scherm plakken, wat erop duidt dat LG niet of niet genoeg heeft geïnvesteerd in een oleofobe behandeling van het glas.

Geluid


De speaker in de G4 profiteert van de bolle achterkant, omdat deze niet geblokkeerd wordt als je het toestel op z’n rug op tafel legt. Muziek afspelen kan op een hoog volume zonder dat je aan kwaliteit moet inboeten. De G4 mist wel veel op het gebied van lage tonen, maar is hierin absoluut geen uitzondering. Er is vooral in dit opzicht dus ruimte voor verbetering, maar dat geldt voor vrijwel alle partijen.

Camera


De verwachtingen rondom de camera zijn vrij hooggespannen, want LG beweert flinke verbeteringen doorgevoerd te hebben. Voor de gebruiker is de meest noemenswaardige vooruitgang wellicht de handmatige mode, waarbij zaken als witbalans, sluitertijd en ISO-waarde ingesteld kunnen worden. Ook handig is een waterpas waarmee je een horizon mooi recht op het plaatje kan zetten. Desgewenst zijn foto’s ook in RAW JPG-formaat te schieten, zodat je ze eenvoudig kunt bewerken.

Omdat veel gebruikers het toch bij de standaard-instellingen zullen houden gaan we ondanks de uitgebreide opties daarmee aan de slag. Bij de uiteindelijke beelden blijkt dan dat veel foto’s ondanks de grotere pixels in de sensor alsnog veel ruis bevatten. Dit duidt erop dat de individuele pixels niet genoeg licht weten te vangen, de belichting is in de onderstaande gevallen gewoon op orde. De foto in de buitenlucht is overigens wel erg goed.


In onderstaande drie foto’s worden de prestaties onder verschillende omstandigheden getest. De eerste foto is met externe verlichting aan. Over dit beeld ben ik dik tevreden. De middelste foto is gemaakt met de verlichting uit en zonder flitser. Hierbij is te zien dat de G4 niet geweldig veel licht kan opvangen, met mijn ogen zag ik meer. Bij de laatste foto is de verlichting opnieuw uit, terwijl de flitser is ingeschakeld. In dit geval doet de G4 het wel weer redelijk, want het onderwerp is duidelijk in beeld gebracht. De lichtbundel is wel vrij geconcentreerd waardoor buiten het middelpunt al weer veel detail wegvalt.


In onderstaande Full HD-video is te zien dat de G4 wel een aardige opname kan maken. Desondanks zijn er toch wel wat details waar ik me aan kan storen. Allereerst vind ik de video niet uitzonderlijk scherp. De auto’s rijden bovendien wat hakkelend door het beeld. Ondanks dat de G4 in staat moet zijn om met 60 FPS te schieten is een optie daarvoor in de menu’s niet terug te vinden, deze video is dus met 30 FPS geschoten.

Wat de camera betreft gooit LG het de laatste jaren ook graag op de stabilisator. Deze zou bij de G4 liefst tweemaal zo goed zijn als bij de G3. Als je in onderstaande video echter naar de randen van het beeld kijkt, zie je dat de correctiemethode nogal storend is. Kleine trillingen worden wel uit het beeld gehaald, maar daar staat tegenover dat het beeld constant gekanteld wordt, ook wanneer het wellicht niet nodig is.


Al met is de camera van de LG G4 best in orde, maar moet je wat ruis wel voor lief nemen. De camera doet het vooral goed op het gebied van kleurevenaring en scherpte.