6min

Tags in dit artikel

, , , ,

Features

Als je voor het eerst het configuratiescherm van de WNDR3700 opent valt meteen op dat het scherm in drieën is opgedeeld. Links is het menu terug te vinden en de inhoud van het menu-item staat in het midden. Aan de rechterkant is echter een grote blauwe kolom te vinden die je in één oogopslag informatie geeft over de opties die je per feature kunt instellen. Ook hier weer een compliment aan Netgear, niet langer is het gissen naar de betekenis van termen of wat er gebeurt als je een bepaald selectievakje aanvinkt. Dan door naar de mogelijkheden van deze router.

Draadloos netwerk


De belangrijkste feature van deze router is het feit dat hij dual-band is. Dat is niet uniek, veel andere fabrikanten bieden dit ook aan op nieuwe routers en er bestaan ook dual-band 802.11g-routers, maar het is wel een must als je je netwerkverbinding wilt gebruiken voor overdracht van grote hoeveelheden bestanden en het streamen van videobestanden.

Dual-band wil zeggen dat de router op twee frequentiebanden kan uitzenden. Voor de 802.11n-standaard zijn dat de 2,4 GHz-band en de 5 GHz-band. De 802.11b-, 802.11g en 802.11n-standaarden kunnen gebruik maken van de 2,4GHz-band, terwijl de 802.11n-standaard (en de oude 802,11a-standaard) gebruik kunnen maken van de 5 GHz-band. Uitzenden op de 5 GHZ-band biedt een aantal voordelen. Binnen zowel de 2,4 GHz-band als de 5 GHz-band kan de router uitzenden op een aantal kanalen. Bij de 2,4 GHz-band zijn dat er in Nederland dertien en daarvan overlappen de kanalen elkaar zo, dat er eigenlijk maar drie kanalen zijn die elkaar niet overlappen. Als routers signalen uitzenden in overlappende kanalen zorgt dat voor interferentie en dus snelheidsverlies. De 5 GHz-band biedt negentien niet overlappende kanalen waardoor in de meeste gevallen mogelijk is om een kanaal te kiezen dat niet gestoord wordt door de router van de buren.

Sommige n-routers zenden enkel op de 2,4 GHz-band uit en kennen een compatibiliteitsmodus om zowel 802.11b-, 802.11g- en 802.11n-apparaten verbinding te laten maken, maar ook hierdoor verlies je veel van de potentiële snelheid van de 802.11n-standaard.


De WNDR3700 biedt dus de mogelijkheid om tegelijkertijd op deze twee banden uit te zenden, zodat er toch compatibiliteit is voor oudere apparaten, maar ook de snelheid van de nieuwe 802.11n-standaard benut kan worden. De router zorgt zelf voor de verdeling van het dataverkeer tussen de twee netwerken. Voor beide netwerken kan een aparte SSID worden ingesteld, alsmede een beveiligingsmethode naar voorkeur. Die methode varieert van het verouderde en niet aan te bevelen WEP, tot de moderne WPA2 (AES) of (TKIP). WPA/WPA2 Enterprise wordt ook ondersteunt, maar dat zal voor de meeste thuisgebruikers niet interessant zijn.

Verder kan er voor beide banden ook een gastnetwerk ingesteld worden, handig als je je internetverbinding wilt delen met anderen, maar niet je wachtwoord wilt geven. Ook is het mogelijk om de toegang tot het lokale netwerk via de gastnetwerken te ontzeggen. Andere opties zijn het inschakelen van de ‘video netwerk’-functie, waardoor de router bij het streamen van video zorgt voor een betrouwbare doorvoer van de datapakketjes.


Verder biedt de router ook nog wat geavanceerde functies, zoals het toelaten van clients tot het draadloze netwerk op basis van MAC-adres en kunnen er wat specifieke zaken gewijzigd worden waar de meeste consumenten weinig kaas van gegeten zullen hebben. Netgear adviseert dan ook deze instellingen met rust te laten. Overigens kan de router ook ingezet worden als repeater of als basisstation voor andere repeaters worden ingezet.

Beveiliging


Zoals hierboven besproken kan het draadloze signaal zeer uitgebreid beveiligd worden, maar de WNDR3700 kent nog meer beveiligingsfeatures. Zo is er standaard een zogenaamde (Stateful Packet Inspection)-firewall ingeschakeld die ervoor zorgt dat DoS-aanvallen geen kans maken. Een NAT-filter mag natuurlijk ook niet ontbreken, maar uitzonderingen maken door middel van port forwarding is ook mogelijk.


Daarnaast biedt de WNDR3700 uitgebreide mogelijkheden om zaken te blokkeren. Zo is het mogelijk om websites op basis van URL of trefwoord te blokkeren, maar ook complete services als FTP en online gaming kunnen geblokkeerd worden. Voor alle blokkeringen is een IP-adres of -range te selecteren, zodat de blokkades per computer zijn te regelen. Verder kunnen de blokkades nog nauwkeuriger geregeld worden de dagen en tijden waarop de blokkades gelden in te stellen. Ook is het mogelijk om een logboek bij te houden dat registreert wanneer er vanaf een van de computers in het netwerk toch geprobeerd wordt om een geblokkeerde service te gebruiken of geblokkeerde URL te bezoeken. Eventueel kan er ook direct een mailtje verzonden worden wanneer dat gebeurt.

Multimedia & Gaming


Veel mensen zullen een n-router aanschaffen om mediabestanden te streamen over het netwerk of via het netwerk te gamen en om dat zo optimaal mogelijk te laten gebeuren heeft Netgear een aantal features opgenomen in de WNDR3700. Uiteraard is UPnP standaard aanwezig en ingeschakeld op deze router. Daarnaast is het mogelijk om middels Quality of Service (QoS) voorrang te verlenen aan bepaalde applicaties en datastromen. Wi-Fi Multimedia (WMM), een subset van de 802.11e-norm, wordt ondersteund. Hiermee is het mogelijk om de router zelf op basisniveau het multimediadataverkeer voorrang te verlenen op het netwerk. Maar er kan ook voor gekozen worden om bepaalde applicaties en diensten handmatig de voorkeur te geven.


Netgear heeft voor een aantal veelgebruikte applicaties en games al standaardinstellingen gemaakt, zodat je deze alleen nog hoeft te selecteren. Denk hierbij aan een game als World of Warcraft of een dienst als Windows Live Messenger. Het is echter ook mogelijk om prioriteit te verlenen aan netwerkverkeer dat over bepaalde poorten loopt.

Als laatste ondersteunt de WNDR3700 DLNA (Digital Living Network Alliance). Apparaten die dit ondersteunen kunnen content met elkaar uitwisselen, zonder dat daarvoor allerlei moeilijke instellingen hoeven te worden gedaan. Eenmaal ingeschakeld fungeert de WNDR3700 als Digital media server (DMS) voor bestanden die op een USB-stick of externe harde schijf staan die aangesloten is op de USB-poort van de router.

USB-opslag


Dat brengt ons meteen bij de ReadyShare-functie van de WNDR3700. Op de USB-poort van de router kan zoals gezegd een externe harde schijf of USB-stick worden aangesloten, waarna de inhoud van deze schijf of stick eenvoudig via het netwerk of internet benaderd kan worden. De data kan benaderd worden via een netwerkshare, maar als je daar niet zo handig mee bent kun je ook gebruikmaken van de meegeleverde tool die in Windows automatisch een schijfletter toekent aan de share.

Indien gewenst kan de opslag ook van buiten het netwerk benaderd worden via HTTP of ingesteld worden als FTP-server. Wat ik wel een minpuntje vind is dat de USB-poort geen printers ondersteunt. Het is niet echt een enorm gemis, maar als het mogelijk was geweest was dat zeker een extra pluspunt voor deze router geweest.

Beheer


Door het gebruiksgemak en de vele automatische instellingen van de router wordt je veel werk uit handen genomen, maar zoals gezegd kun je de router ook helemaal naar wens instellen. Het is dan zonde als je deze instellingen om welke reden dan ook ineens kwijt bent. De WNDR3700 biedt de mogelijkheid om de instellingen op je computer op te slaan en later terug te zetten.


Verder is het mogelijk om het dataverkeer te laten meten en vast te leggen, wellicht een handige optie voor onze zuiderburen. De router kan je waarschuwen als er een bepaalde datalimiet is overschreden. Deze waarschuwing kan op een vriendelijke manier worden gegeven door een lampje op de router te laten knipperen, op een iets vriendelijkere manier door een pop-up weer te geven, of op een heel onvriendelijke manier door de internetverbinding compleet uit te schakelen.

Als laatste is het ook mogelijk om de router van op afstand te beheren, handig als je een gevorderde gebruiker even wilt laten kijken naar de instellingen of als je zelf gewoon van op afstand dingen wilt kunnen wijzigen.