Microsoft doet een recall voor Windows Recall

Te veel zorgen rondom nieuwe Windows 11 feature

Microsoft doet een recall voor Windows Recall

Microsoft roept een product terug nog voordat ze het daadwerkelijk hebben uitgebracht. De nieuwe Windows Recall-functie die op de nieuwe CoPilot+ pc’s beschikbaar zou gaan komen, is uitgesteld. Er is te veel ophef ontstaan en er zijn te veel zorgen over de privacy. We vragen ons in deze Techzine Talks verder ook af of Microsoft er zelf wel goed over nagedacht heeft.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple Podcasts of een andere dienst.

In deze Techzine Talks analyseren we Windows Recall, want wat heeft Microsoft nu precies ontwikkeld? Was er niemand intern die dacht; misschien is dit geen goed idee? Wat Windows Recall doet is elke 5 seconden een screenshot maken van je volledige scherm en die opslaan in een database waarin die afbeeldingen vervolgens worden geanalyseerd met Vector Search en doorzoekbaar worden. Zo kan je vrij accuraat zoeken in je eigen pc-geschiedenis. Ook zou er een functie komen, waarbij je simpelweg kan terugspoelen in al je pc-activiteiten. 

De vraag is natuurlijk als eerste; waarom zou je een dergelijke feature willen? Je hebt in veel applicaties al een dergelijke functie zitten. Daarnaast zit je wellicht helemaal niet te wachten op een feature die AI inzet om je hele geschiedenis te doorzoeken. Natuurlijk is alles weer te filteren en uit te zetten, maar dan haal je het nut van deze feature ook weer weg. 

Tot slot is het een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. Wat als die door je complete historie heen kunnen wandelen? Dat maakt het een stuk eenvoudiger om gevoelige data buit te maken, of nog erger. Coen en Sander analyseren in deze aflevering Windows Recall, wat de functie nu precies is, maar ook wat het betekent voor de zakelijke markt.  

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 4

Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de Enterprise IT-podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.

Steun ons!

We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.

Meedoen?

Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken wat de mogelijkheden zijn. De belangrijkste eis daarbij is dat het informatief moet zijn voor onze luisteraars.