4min Devices

Wat is een NAS-server? Wat kan je er privé en zakelijk mee?

NAS voor MKB

Een NAS is leuk voor thuisgebruik, maar de meeste functionaliteit is toch gericht op prosumer en (klein-)zakelijk gebruik. Natuurlijk is cloudopslag de afgelopen jaren steeds populairder geworden en kiezen ook steeds meer bedrijven voor Dropbox, Box, OneDrive of misschien zelfs wel HiDrive. Er zijn echter ook bedrijven die hun data vooral in eigen hand willen houden en niet ergens opgeslagen in een extern datacenter. Voor die bedrijven is een NAS een prima optie. Ook voor bedrijven die nog niet beschikken over een razendsnelle internetverbinding en wel snel bij hun bestanden willen kunnen is een NAS prettiger werken. Een NAS plaats je namelijk gewoon in het bedrijfsnetwerk en is met 1000 Mbit/s te benaderen of als je echt een goed netwerk hebt zelfs met 10 Gbit/s. QNAP en Synology leveren beide een hele ruime keuze aan modellen voor bedrijven. Kleinere modellen van 4, 5 of 6 bays, maar ook grotere van 12 of 24 bays. Is dat nog niet genoeg, dan kun je bij beide fabrikanten zogeheten expansion units kopen, extra opslag die je aan een bestaande NAS kunt hangen. Aan de binnenkant van de NAS-servers lopen de specificaties ook zeer uiteen, van Intel Atom of Celeron tot modellen met Core i- of zelfs Xeon-processoren. Sinds ongeveer een jaar hebben de SSD-slots ook hun intrede gedaan, waarbij het mogelijk is om SSD’s in de NAS-servers te bouwen die kunnen zorgen voor extreem snelle caching, waardoor bestanden nog sneller zijn op te slaan of te benaderen. Over harde schijven gesproken, de hardeschijffabrikanten ontwikkelen speciale schijven die geschikt zijn voor in NAS-servers. Deze zijn net iets duurder, maar hebben als het goed is wel een langere levensduur. Op de redactie gebruiken we voor het testen van NAS’en bijvoorbeeld altijd (al wat oudere) Western Digital RE-schijven (RAID Edition).

Gebruikers en groepen

Als we kijken naar de basisfunctionaliteit van DSM en QTS, dan kan elke werknemer binnen een bedrijf een eigen gebruiker krijgen op de NAS. Dit kan handmatig of worden gekoppeld aan een bestaande Active Directory. Elke gebruiker kan hierdoor inloggen op de NAS en bij zijn persoonlijke bestanden komen. Gebruikers zijn net als bij een Active Directory in te delen in groepen, deze groepen kunnen net als gebruikers ook weer rechten hebben. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een speciale map te hebben met documenten voor de marketingafdeling, waar ook alleen de marketingafdeling toegang toe heeft. Synology gaat zelfs nog een stapje verder, die bieden een package aan waarmee je de Active Directory zelfs op de server kan draaien, hierbij wordt gebruik gemaakt van Samba. Natuurlijk is het bij beide merken mogelijk om de Active Directory gebruikersprofielen op de NAS op te slaan. Wel is het dan aan te raden om een high-end model te kiezen met meer dan vier schijven, SSD-caching en meerdere netwerkaansluitingen of indien mogelijk een 10 Gbit/s connectie. Je wil natuurlijk niet dat je werknemers of collega’s lang moeten wachten na het inloggen. Door alle bestanden binnen een organisatie centraal op de NAS op te slaan en ervoor te zorgen dat er minder op de lokale pc’s kan worden opgeslagen is de kans op dataverlies kleiner. Wel is het natuurlijk zaak om de backups goed te regelen, waarover later meer.

Zakelijke applicaties

In de basis is een zakelijke NAS dus vooral een server waarop alle bedrijfsdata wordt opgeslagen. Als dit is ingeregeld komen eigenlijk pas de vervolgstappen aan bod en die lopen zeer uiteen. Het is namelijk afhankelijk van de behoefte van het bedrijf. Een bedrijf met veel klantcontact kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de NAS te voorzien van een CRM-systeem waar bepaalde werknemers gebruik van kunnen maken. Beide systemen bieden hiervoor SugarCRM en vTiger CRM. Op de QNAP vinden we ook nog Signage Station, een applicatie waarmee het mogelijk is om advertenties te maken, te beheren en uit te rollen naar reclameschermen. Dit is vooral handig voor bedrijven die gebruikmaken LFD’s (large format displays), denk bijvoorbeeld aan winkels. Synology heeft recent een compleet webbased Office-pakket toegevoegd aan zijn NAS. Waarmee het probeert een waardig alternatief te bieden voor Google Docs en Microsoft Office Online. Dit product is nog redelijk nieuw, maar voor een eerste versie helemaal niet slecht (in onze review van DSM 6.1 lees je hier nog meer over). Daarmee weet Synology dus een alternatief te bieden voor de cloud. Op de volgende pagina’s gaan we nog verder in op alle overige uitbreidingen, zoals het beheren van camera’s, het gebruik van allerlei verschillende webapps en virtualisatie.